skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasteczka. Jeśli chcesz zrobić nadzienie do ciastek z gotowanego skondensowanego mleka, możesz je kupić w sklepie lub ugotować samodzielnie. Ale w tym przypadku należy go ugotować znacznie wcześniej niż planujesz zacząć gotować ciasteczka, musisz gotować przez około 3-4 godziny, w zależności od koloru skondensowanego mleka, który chcesz uzyskać. Po ugotowaniu mleka pozwól mu całkowicie ostygnąć w słoiku, a następnie otwórz go.
Krok 2:
Wszystkie produkty przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową. Zmiękczone masło kroimy w kostkę i wkładamy do miski.
Krok 3:
Wbijamy dwa jaja kurze. Pocieramy trzepaczką lub ubijamy mikserem na jednorodną masę.
Krok 4:
Dodaj cukier. Ponownie ubij wszystko trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 5:
Dodaj sodę gaszoną octem do przedmiotu ciasta. Wlać części przesianej mąki pszennej.
Krok 6:
Zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Nie możesz ugniatać ciasta kruchego przez długi czas, w przeciwnym razie orzechy okażą się twarde i nie smaczne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 7:
Orzechy włoskie są myte, suszone na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej. Powinny smakować chrupiąco. Zmiel je blenderem lub młynkiem do Kawy na duże okruchy.
Krok 8:
W międzyczasie robimy krem. Skondensowane mleko rozprowadzamy w misce. Dodaj do niego wanilinę, zmiękczone masło, pokrojone na kawałki. Ubij wszystko mikserem lub blenderem na jednorodną masę. Włóż orzechy włoskie do śmietany, wymieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 9:
Ciasto dzielimy na identyczne okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Ugniatamy je rękami w ciasta i wkładamy do nacięć nasmarowane olejem komórki leszczyny.
Krok 10:
Jeśli masz ciasteczka z innym obrazem, możesz podzielić ciasto na większe kawałki, rozwałkować je na ciastka o grubości około 0,3 cm i położyć na całej powierzchni ciasteczek posmarowanych masłem.
Krok 11:
Przykryj ciasto drugą połową formy, połóż na rozgrzanym piecu i trzymaj mocno na uchwytach, piecz puste ciasteczka, aż się zarumienią.
Krok 12:
Wytnij orzechy nożem (resztę ciasta można zmielić na okruchy i dodać do śmietany).
Krok 13:
Napełniamy je kremem i sklejamy ze sobą. Możesz włożyć orzechy migdałowe i kawałek orzecha włoskiego do połowy ciastek. Ciasteczka orzechy są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g