ciasteczka w ciasteczkach orzechy z migdałami

ulubiona uczta każdego o smaku dzieciństwa! Prawdopodobnie nie ma osoby,która nie pamięta smaku tych ciasteczek z dzieciństwa ze skondensowanym mlekiem i orzechami w środku, które matki i babcie piekły w metalowych formach, często rzemieślniczych. Najczęstsze były wykonane w postaci orzechów, ale były ciasteczka z wizerunkiem wiewiórek, grzybów i szyszek. Takie ciasteczka lubią współczesne dzieci. A radziecka Leszczyna może być używana nie tylko na kuchence gazowej, ale także na kuchence elektrycznej.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 14-20 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 38 % 30 g
węglowodany 51 % 40 g
454 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasteczka. Jeśli chcesz zrobić nadzienie do ciastek z gotowanego skondensowanego mleka, możesz je kupić w sklepie lub ugotować samodzielnie. Ale w tym przypadku należy go ugotować znacznie wcześniej niż planujesz zacząć gotować ciasteczka, musisz gotować przez około 3-4 godziny, w zależności od koloru skondensowanego mleka, który chcesz uzyskać. Po ugotowaniu mleka pozwól mu całkowicie ostygnąć w słoiku, a następnie otwórz go.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystkie produkty przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową. Zmiękczone masło kroimy w kostkę i wkładamy do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbijamy dwa jaja kurze. Pocieramy trzepaczką lub ubijamy mikserem na jednorodną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier. Ponownie ubij wszystko trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sodę gaszoną octem do przedmiotu ciasta. Wlać części przesianej mąki pszennej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Nie możesz ugniatać ciasta kruchego przez długi czas, w przeciwnym razie orzechy okażą się twarde i nie smaczne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Orzechy włoskie są myte, suszone na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej. Powinny smakować chrupiąco. Zmiel je blenderem lub młynkiem do Kawy na duże okruchy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie robimy krem. Skondensowane mleko rozprowadzamy w misce. Dodaj do niego wanilinę, zmiękczone masło, pokrojone na kawałki. Ubij wszystko mikserem lub blenderem na jednorodną masę. Włóż orzechy włoskie do śmietany, wymieszaj masę, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto dzielimy na identyczne okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Ugniatamy je rękami w ciasta i wkładamy do nacięć nasmarowane olejem komórki leszczyny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli masz ciasteczka z innym obrazem, możesz podzielić ciasto na większe kawałki, rozwałkować je na ciastka o grubości około 0,3 cm i położyć na całej powierzchni ciasteczek posmarowanych masłem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj ciasto drugą połową formy, połóż na rozgrzanym piecu i trzymaj mocno na uchwytach, piecz puste ciasteczka, aż się zarumienią.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wytnij orzechy nożem (resztę ciasta można zmielić na okruchy i dodać do śmietany).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełniamy je kremem i sklejamy ze sobą. Możesz włożyć orzechy migdałowe i kawałek orzecha włoskiego do połowy ciastek. Ciasteczka orzechy są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy