skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić
Sałatka z saury i sera? Sałatka jest przygotowywana z prostych, niedrogich produktów, które są zawsze pod ręką. Polecam gotować ziemniaki, marchewki i jajka dzień wcześniej. Sałatka jest zbierana warstwami, więc potrzebujesz wysokiej jakości tłustego majonezu, najlepiej domowego.
opłucz ziemniaki, włóż do rondla, zalej zimną wodą. Gotuj warzywa do miękkości, spuść wodę, ostudź bulwy. Obierz ziemniaki, zetrzyj na grubej tarce.
na talerzu do serwowania Ustaw dzieloną formę do sałatek. Ułóż ziemniaki w pierwszej warstwie, sól, pieprz, nałóż siatkę majonezową.
otwórz słoik saury, spuść olej. Przełóż rybę na płaski talerz pomocniczy i rozgnieć widelcem do papki.
umieść masę rybną w drugiej warstwie, posmaruj majonezem.
obierz cebulę, pokrój na małe kawałki. Sparzyć wrzącą wodą, spuścić wodę. Marynuj cebulę w soku z cytryny. Pozostaw na 5 minut. Ułóż przygotowaną cebulę na rybie.
opłucz marchewki, gotuj do miękkości. Ostudzić warzywa korzeniowe, obrać, zetrzeć na grubej tarce.
rozłóż startą marchewkę na warstwie cebuli. Sól do smaku, nałóż siatkę majonezu.
Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie. Obierz skorupki, oddziel i odłóż żółtka na bok. Zetrzyj białka na drobnej tarce i połóż na sałatce. Posmaruj majonezem, lekko ubij powierzchnię łyżką lub silikonową szpatułką.
zetrzyj ser na drobnej tarce, odłóż część masy serowej (2 łyżki stołowe) do dekoracji. Resztę wymieszać z majonezem i ułożyć na sałatce. Wyrównaj, uszczelnij warstwę.
dokręć talerz sałatkowy folią spożywczą i wyślij do lodówki na godzinę.
Usuń kształt, w razie potrzeby popraw warstwy. Pokrusz żółtko, wymieszaj z pozostałym serem. Posyp sałatkę na wierzchu.
Udekoruj danie pomidorkami koktajlowymi i liśćmi pietruszki.
pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut i możesz podać.
danie wygląda apetycznie i nie pozostanie niezauważone na świątecznym stole. Sałata ma delikatną strukturę, bogaty rybi smak z mleczno-serowym finiszem.
sałatę można przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu przez dwa trzy dni. Nie traci smaku.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Saura konserwowa - 88 kcal/100g