Sałatka z saury i sera

Budżetowa sałatka rozjaśni świąteczny stół i zaskoczy gości. Sałatki z konserwami rybnymi to świetny pomysł na świąteczny i swobodny stół. Danie z saury z serem jest szczególnie delikatne i pikantne. A jeśli sałatka jest ułożona warstwami i pięknie udekorowana, z pewnością zachwyci Twoich gości.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 26 % 7 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

jak zrobić  
Sałatka z saury i sera? Sałatka jest przygotowywana z prostych, niedrogich produktów, które są zawsze pod ręką. Polecam gotować ziemniaki, marchewki i jajka dzień wcześniej. Sałatka jest zbierana warstwami, więc potrzebujesz wysokiej jakości tłustego majonezu, najlepiej domowego.
opłucz ziemniaki, włóż do rondla, zalej zimną wodą. Gotuj warzywa do miękkości, spuść wodę, ostudź bulwy. Obierz ziemniaki, zetrzyj na grubej tarce.
na talerzu do serwowania Ustaw dzieloną formę do sałatek. Ułóż ziemniaki w pierwszej warstwie, sól, pieprz, nałóż siatkę majonezową.
otwórz słoik saury, spuść olej. Przełóż rybę na płaski talerz pomocniczy i rozgnieć widelcem do papki.
umieść masę rybną w drugiej warstwie, posmaruj majonezem.
obierz cebulę, pokrój na małe kawałki. Sparzyć wrzącą wodą, spuścić wodę. Marynuj cebulę w soku z cytryny. Pozostaw na 5 minut. Ułóż przygotowaną cebulę na rybie.
opłucz marchewki, gotuj do miękkości. Ostudzić warzywa korzeniowe, obrać, zetrzeć na grubej tarce.
rozłóż startą marchewkę na warstwie cebuli. Sól do smaku, nałóż siatkę majonezu.
Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie. Obierz skorupki, oddziel i odłóż żółtka na bok. Zetrzyj białka na drobnej tarce i połóż na sałatce. Posmaruj majonezem, lekko ubij powierzchnię łyżką lub silikonową szpatułką.
zetrzyj ser na drobnej tarce, odłóż część masy serowej (2 łyżki stołowe) do dekoracji. Resztę wymieszać z majonezem i ułożyć na sałatce. Wyrównaj, uszczelnij warstwę.
dokręć talerz sałatkowy folią spożywczą i wyślij do lodówki na godzinę.
Usuń kształt, w razie potrzeby popraw warstwy. Pokrusz żółtko, wymieszaj z pozostałym serem. Posyp sałatkę na wierzchu.
Udekoruj danie pomidorkami koktajlowymi i liśćmi pietruszki.
pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut i możesz podać.
danie wygląda apetycznie i nie pozostanie niezauważone na świątecznym stole. Sałata ma delikatną strukturę, bogaty rybi smak z mleczno-serowym finiszem.
sałatę można przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu przez dwa trzy dni. Nie traci smaku.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy