Likier malinowy

domowy likier malinowy spodoba się najbardziej wyrafinowanym smakoszom! Likier uzyskuje się z bogatym smakiem i aromatem. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 29 g
168 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 26 d 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Na początek potrzebujemy tylko malin i alkoholu, ale potrzebujemy cukru, wody i cytryny dopiero po 10 dniach, po rozpoczęciu gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy malinkę i wysyłamy ją do gąszczu blendera, nie ma blendera, nie ma znaczenia, bierzemy zwykły tłuczek do ziemniaków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel maliny na puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj alkohol, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej powstałą mieszaninę do czystej, suchej butelki i zapomnij o niej przez 10 dni. Przechowuj butelkę z zawartością w ciemnym, chłodnym miejscu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 10 dniach bierzemy cukier i wodę i gotujemy syrop. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, na początku gotowania aktywnie wymieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił i gotuj syrop przez 5 minut. Następnie pozwól mu całkowicie ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sok z połowy lub całej cytryny do schłodzonego syropu, skup się na swoim smaku. I dodaj do butelki z alkoholem i malinami. I ponownie wysyłamy butelkę do ciemnego, chłodnego miejsca przez 16 dni, codziennie wyjmujemy butelkę i organizujemy jej mały wstrząs.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 16 dniach wyjmujemy nasz alkohol.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I przefiltruj go przez drobne sito + gazę w kilku warstwach. Powstały oczyszczony Likier wlewa się do czystej butelki. To wszystko alkohol jest gotowy. Przechowywać w chłodnym miejscu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy