skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić koktajl z Baileys w domu? Na początek zaparz porcję Americano (mocno rozcieńczone espresso). To około dwustu mililitrów. Pozostaw do ostygnięcia na dziesięć minut. Gorąco polecam używanie kawy ziarnistej lub, w ostateczności, mielonej fabrycznie. Rozpuszczalny tutaj nie zadziała. Przygotuj wysokie szklanki na nodze.
Krok 2:
Gdy kawa ostygnie, wlej ją równo między dwie przygotowane szklanki. Oznacza to, że na jedną porcję koktajlu potrzebujesz stu mililitrów świeżo parzonej kawy.
Krok 3:
Dodaj pięćdziesiąt mililitrów Baylisa do każdej szklanki. Wymieszaj łyżeczką.
Krok 4:
Następnie dodaj dwadzieścia mililitrów whisky do szklanek. Whisky można zastąpić bourbonem. W skrajnych przypadkach-ciemny rum.
Krok 5:
A teraz główna atrakcja koktajlu: dodaj syrop miętowy. Wystarczy łyżeczka na porcję. Na tym etapie koktajl pachnie już tak kusząco pysznie, że trudno się oprzeć! Dokładnie wymieszaj zawartość szklanek. Dodaj lód do smaku. Udekoruj koktajl, jak sugeruje Fantazja. Użyłam bitej śmietany, posypki do ciasta, kawałka czekolady i świeżej mięty. Podawaj do stołu.
szczerze polecam dodanie syropu miętowego do koktajlu. Wraz z nim napój otworzy się z zupełnie innej strony!
co może zastąpić syrop miętowy? Nawet nie wiem... Myślę, że warto kupić przynajmniej małą butelkę z nim. Na pewno przyda się w gospodarstwie. I to nie tylko na koktajle. Na przykład używam syropu miętowego do robienia porannej kawy. Jest świeży, pyszny i bardzo orzeźwiający!
jak na mój gust łyżeczka syropu miętowego wystarcza na jedną porcję koktajlu. Ale tutaj jest kwestia gustu. Kochaj świeższe, dodaj dwa!
oczywiście ten napój jest przeznaczony bardziej dla słabej połowy ludzkości, ale myślę, że mężczyźni ze słodyczami nie będą w stanie się mu oprzeć.
podawaj koktajl ze słomką z dużym otworem. Powoli popijaj koktajl przez słomkę i ciesz się niezrównanym smakiem!
miłej degustacji!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak zrobić lód? Aby uzyskać klarowność, użyj zimnej przegotowanej lub niegazowanej wody oczyszczonej. Nie bierz wody z kranu, nada napojowi nieprzyjemny smak. Gotuj wodę przez około 2 minuty. Ostudzić. Powtórz gotowanie. Schłodzić do temperatury pokojowej. Wlać do foremek do lodu. Włóż do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje.
jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz wkładać lodu, możesz schłodzić napój na inne sposoby. Włóż go do lodówki na godzinę lub dwie, przykryj zamrożonymi podkładkami grzewczymi, wyjmij (sezonowo) na zaśnieżony balkon. Wygodne i szybkie stosowanie kostek chłodzących zamiast lodu. Są również wstępnie zamrożone, a następnie umieszczone w szklance z napojem.
pięknym rozwiązaniem do chłodzenia wielu napojów będą winogrona zamrożone w lodówce, a następnie dodane do szklanki z przezroczystą zawartością.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Whisky - 220 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Likier baileys - 327 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Syrop miętowy - 282 kcal/100g