skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić sałatkę z przekąskami z piklami. Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą i zacznijmy. Ziemniaki obrać, opłukać ze skrobi, gotować w osolonej wodzie do miękkości (około 25 minut), ostudzić i pokroić w drobną kostkę.
Krok 2:
W przypadku pikli odetnij końcówki i pokrój je w cienkie kostki.
Krok 3:
Umyj marynowane pieczarki i pokrój w cienkie talerze.
Krok 4:
Obierz cebulę, pokrój na ćwiartki i pokrój bardzo cienko.
Krok 5:
Pokrój śledzie. Odetnij głowę, ogon i płetwy. Wytnij brzuch i wypatrosz, usuwając jelita, mleko lub kawior i czyszcząc czarny film nożem. Zdejmij skórę i usuń grzbiet wraz z innymi kośćmi.
Krok 6:
Najpierw pokrój filety w cienkie plasterki.
Krok 7:
Następnie pokrój plastry w drobną kostkę.
Krok 8:
Włóż wszystkie przygotowane składniki do salaterki, dopraw olejem słonecznikowym i wymieszaj. Nie musisz solić, ponieważ w sałatce są już solone śledzie i pikle. Gotowa sałatka powinna stać około godziny, aby dobrze się namoczyła. W tym czasie można go jeszcze kilka razy wymieszać. Danie jest gotowe do podania!
szybkie przygotowanie takiej sałatki nie jest trudne, jeśli nie weźmiesz pod uwagę cięcia śledzia. To właśnie ten etap zajmie najwięcej czasu. Aby zaoszczędzić czas i wysiłek, możesz kupić w sklepie gotowy filet śledziowy na kawałki, a następnie wystarczy pokroić go na małe kostki, zgodnie z przepisem. Ważne jest również, aby zbudować prawidłową sekwencję przygotowania składników. Na przykład pierwszym krokiem jest ugotowanie ziemniaków. Podczas gotowania wszystko już pokroisz. Zwykle robię to, aby nie spowalniać całego procesu. Czasami mam już ugotowane ziemniaki w lodówce, wtedy sprawa jest mała-pokrój śledzie, pokrusz wszystko i wymieszaj. Ta sałatka z przekąskami jest pyszna nie tylko świeża, ale także następnego dnia. Aby wzmocnić smak, możesz doprawić go nierafinowanym olejem słonecznikowym-jest aromatyczny i dobrze nadaje się do takich potraw.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g