ciasto Luntik bez jajek

Zachwyć dzieci pysznym ciastem z wizerunkiem ulubionej postaci z kreskówek! Piękne i smaczne!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 77 % 43 g
261 kcal
IG: 18 / 70 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugniataj marcepan z cukrem pudrem do wymaganej elastyczności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel na dwie części. Będą to liście i jagody do dekoracji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jedną część z czerwonym barwnikiem i ugniataj, aż uzyska jednolity kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drugi z Zielonym barwnikiem i tak samo ugniataj. Dodaj barwnik kropla po kropli. Jeśli kolor nagle okaże się jaśniejszy niż to konieczne, dodaj proszek do marcepanu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z czerwonego marcepanu uformuj jagody. Użyj patyka, aby nałożyć wzór w postaci pestek truskawek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń kawałek zielonego marcepanu w tortillę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Specjalne kształty do cięcia sprawiają, że płatki i liście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przyklej płatki do jagód i odłóż wszystko na bok. Jeśli nie masz specjalnych form do cięcia, wszystko to można zrobić nożem, a wzór na liściach nałożyć patyczkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ciastka biszkoptowe jeden na drugim, obficie namaszczając je kremem maślanym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzch posmaruj kremem i użyj mokrej szpatułki, aby wyrównać krem. Jednocześnie ciepły krem wyrównuje się lepiej niż schłodzony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Najpierw musisz przygotować wycięty obraz Luntika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dołącz zdjęcie do ciasta i zakreśl kontur wykałaczką, zaznaczając szczegóły obrazu tak bardzo, jak to możliwe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z rozpuszczoną czekoladą narysuj obraz wzdłuż konturu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj jasnoróżowy krem i nałóż go w miejscach, w których jest potrzebny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz we właściwych miejscach nałóż Ciemnoróżowy krem. Miej pod ręką kolorowy obraz Luntika, aby sprawdzić, gdzie ma jaki kolor.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Narysuj nos i źrenice.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pomaluj usta czerwonym barwnikiem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Za pomocą dyszy &039;gwiazdka&039; z boku ciasta nałóż zielony krem wężem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Za pomocą dyszy &039;trawa&039; pociągnij trawę u podstawy ciasta tym samym zielonym kremem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    W ten sam sposób nałóż krem na zewnętrzny rząd ziół na wierzch ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    I podobnie nałóż wewnętrzne rzędy trawy na wierzch ciasta.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ułóż wcześniej przygotowane ozdoby z jagód i liści. Posyp trawkę kolorowymi jadalnymi konfetti, udekoruj jadalnymi dekoracjami kwiatami i motylami. Teraz ciasto jest gotowe do podania na świątecznym stole! Wesołych Świąt i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Marcepan - 479   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g
  • Kremowy - 226   kcal/100g
  • Budyń - 212   kcal/100g

Podobne przepisy