Sałatka szprotowa

sałatki szprotowe są aromatyczne i wiele osób je uwielbia. . I nawet jeśli nikogo nie zaskoczysz taką sałatką, nadal pozostaje pożądana, zarówno na świątecznym stole, jak iw codziennej diecie. Zawsze należy go ugotować, jeśli w lodówce znajdzie się słoik lub inny z tych niesamowitych małych i smacznych ryb. Lepiej jest wypełnić go domowym majonezem, który jest przygotowywany w dwóch rachunkach - z jednego surowego jajka, oleju,musztardy itp.
olenikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 64 % 18 g
węglowodany 18 % 5 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

tak smaczna i warstwowa sałatka jest dobra, ponieważ można ją podawać o każdej porze roku, ale w taki sposób, aby szybko się zjadła. Chociaż zwykle tak się dzieje, ponieważ należy do kategorii, o której mówią - polizasz palce. Ogólnie rzecz biorąc, jest niesamowity i kochamy go z całą rodziną.

przejdź do gotowania:

1. Przede wszystkim musisz ugotować kilka dużych ziemniaków i trzy jajka. Możesz gotować razem, po prostu wyciągnij jajka 5 minut po ugotowaniu. I sprawdź ziemniaki po 20 minutach nożem, przebijając środek i staraj się nie rozgotować, aby zachować swój kształt. Lepiej oczywiście zrobić to z wyprzedzeniem, aby położyć się w zimnym miejscu.
2. Na największej tarce zetrzyj osobno ziemniaki i jajka, lekko dodaj sól.
3. Włóż szproty do naczyń. Pokrój młodą cebulę na małe kwadraty, dobrze smakuje i nie trzeba jej myć, i wymieszaj ze szprotami, próbując posiekać ryby widelcem.
4. Ogórki solone i świeże również zetrzeć osobno na grubej tarce, a jeśli to możliwe, wyrzucić na sito i lekko wycisnąć nadmiar płynu.
5. Następnie wymieszaj świeży ogórek z pokruszonym koperkiem.
6. Teraz przygotowujemy dowolną odpowiednią formę i naczynie i zaczynamy układać składniki warstwami w formie.

pierwsza warstwa rozłóż połowę ziemniaków.
drugi-szproty z cebulą i posmaruj majonezem.
trzeci - znowu nadchodzi ziemniak.
czwarty to pikle.
piąty-jajka i przykryj majonezem.
szósty-świeże ogórki z koperkiem i udekoruj sosem.

resztę projektu możesz wymyślić samodzielnie, aby pokryć wolne miejsce przy użyciu świeżych warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy