Tagliatelle z pieczarkami w sosie śmietanowym
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
dokładnie opłucz świeże grzyby, usuń wszystkie filmy, grubo posiekaj. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Włóż masło do rozgrzanej patelni i lekko podgrzej. Dodaj cebulę i cukier. Smażyć na złoty kolor. Dodaj grzyby i smaż przez 5 minut. Dodaj czosnek i mąkę. Wszystko dobrze i szybko wymieszaj. Smaż przez pół minuty. Dodaj wino. Wszystko szybko wymieszaj, aż będzie gładkie i zmniejsz ogień do minimum. Dusić przez 10 minut. Do śmietany dodaj starty parmezan, wymieszaj i wlej na patelnię. Pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Zagotuj tagliatelle z osoloną wodą, wrzuć do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Ułóż na talerzach i posyp sosem. Udekoruj ziołami i startym parmezanem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Tagliatelle - 288 kcal/100g