Tagliatelle z pieczarkami w sosie śmietanowym

niezrównane danie o wyrafinowanym, wyrafinowanym smaku w zaledwie godzinę! W przypadku białego wina smak jest bardziej wyrafinowany. Alkohol odparowuje podczas odparowywania, pozostawiając w sosie tylko niesamowite smaki białych winogron.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 59 % 20 g
195 kcal
IG: 90 / 0 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
dokładnie opłucz świeże grzyby, usuń wszystkie filmy, grubo posiekaj. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Włóż masło do rozgrzanej patelni i lekko podgrzej. Dodaj cebulę i cukier. Smażyć na złoty kolor. Dodaj grzyby i smaż przez 5 minut. Dodaj czosnek i mąkę. Wszystko dobrze i szybko wymieszaj. Smaż przez pół minuty. Dodaj wino. Wszystko szybko wymieszaj, aż będzie gładkie i zmniejsz ogień do minimum. Dusić przez 10 minut. Do śmietany dodaj starty parmezan, wymieszaj i wlej na patelnię. Pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Zagotuj tagliatelle z osoloną wodą, wrzuć do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Ułóż na talerzach i posyp sosem. Udekoruj ziołami i startym parmezanem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Tagliatelle - 288   kcal/100g

Podobne przepisy