chude kotlety z kaszy gryczanej

zdrowe odżywianie jest proste! Spraw, aby dni postu były wyjątkowe! Jeśli pościsz, spróbuj ugotować chude kotlety z kaszy gryczanej. Myślę, że ci się spodobają!
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 67 % 37 g
262 kcal
IG: 27 / 57 / 16

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chude kotlety gryczane? Przygotuj składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj kaszę gryczaną

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I soczewica. Zrób puree z soczewicy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do puree z soczewicy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj kaszę gryczaną, chleb, masło,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przyprawy i zioła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usmaż kotlety.

umyj soczewicę. Włóż do miski i wlej trochę wody. W tej chwili pozostaw soczewicę w tej formie i przejdź do gryki. Musimy ugotować szklankę gryki w słonej wodzie o objętości dwóch szklanek. Gotuj, aż prawie cała woda wyparuje.

wracamy do namoczonej czerwonej soczewicy. Musimy go również ugotować. Przenieś soczewicę do garnka i gotuj, aż będzie miękka i giętka. Następnie spuść większość wody z patelni i zostaw tyle, ile potrzebujemy do puree.

zetrzyj soczewicę bezpośrednio w wodzie. Wymieszaj puree z soczewicy z gotowaną kaszą gryczaną. Weź marchewki i zetrzyj. Dodaj startą marchewkę do mielonego kotleta. Posyp bułką tartą, dodaj kilka łyżek oleju roślinnego. Dodaj przyprawy i suche, posiekane zioła do ciasta. Wymieszaj, spróbuj. Czegoś brakuje-dodaj więcej. To proste.

posmaruj patelnię olejem i usmaż chude kotlety uformowane z mielonej soczewicy i gryki. Odwróć, gotuj dalej. Tak więc, aż wszystkie surowe kotlety nabiorą kompletnego wyglądu.

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy