skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić światło? Do przygotowania światła z pomidora i czosnku odpowiednie są pomidory dowolnej odmiany. W przepisie użyłam pomidorów odmiany & quot; Pink & quot;, są bardzo soczyste, pachnące i słodkawe. Jeśli masz pomidory odmian kwaśnych, możesz dodać trochę cukru podczas gotowania, aby smak gotowego światła był bardziej nasycony i harmonijny.
Krok 2:
Przygotuj resztę składników w ten sam sposób.
Krok 3:
Obierz korzeń chrzanu ostrym nożem. Obierz czosnek i usuń łuskę.
Krok 4:
Dokładnie umyj pomidory, korzeń chrzanu i ząbki czosnku w czystej wodzie.
Krok 5:
Pokrój każdego pomidora na pół lub na cztery części, usuń miejsca, w których przymocowano łodygę. Przekręć pomidory przez maszynę do mięsa. Jeśli masz pomidory z grubą skórką, możesz je wcześniej usunąć do woli. Aby to zrobić, zalej warzywo wrzącą wodą, pozostaw na 2-3 minuty, spuść wodę, a następnie łatwo usuń skórkę.
Krok 6:
Przekręć czosnek za pomidorami.
Krok 7:
Zmiażdż chrzan w ten sam sposób.
Krok 8:
Wyślij wszystkie składniki do dużego garnka lub kubka. Dodaj sól i wszystko wymieszaj. Spróbuj sosu, jeśli twój gust okazał się lekko solony, dodaj trochę więcej soli.
Krok 9:
Postaw garnek na dużym ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie zmniejsz kuchenkę do minimum i gotuj od czasu do czasu mieszając przez około 10-15 minut.
Krok 10:
Wlej gotowe światło do sterylnych słoików i zwiń sterylnymi pokrywkami. Słoiki można sterylizować w dowolny dogodny dla Ciebie sposób: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Wygodniej jest mi korzystać z piekarnika. Aby to zrobić, wkładam czyste słoiki do zimnego piekarnika na ruszt, włączam tryb "góra-dół", ustawiam temperaturę na 180 stopni i odstawiam na 20 minut.
Krok 11:
Pozostaw światło, aż całkowicie ostygnie w temperaturze pokojowej, a następnie wyślij do piwnicy lub innego chłodnego pomieszczenia w celu długotrwałego przechowywania.
chrzan jest bardzo trudny do zmielenia w maszynce do mięsa, dzięki czemu można go zmielić razem z czosnkiem (zmieszanym). Zapobiegnie to zatykaniu się włókien chrzanu między nożami maszynki do mięsa.
ze względu na fakt, że światło jest poddawane obróbce cieplnej, może być przechowywane przez bardzo długi czas, w przeciwieństwie do "surowego" sosu pomidorowego.
spróbuj i ciesz się wspaniałym smakiem!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g