Lampka pomidorowo-czosnkowa z chrzanem na zimę

jasne, pikantne światło z pomidorów i chrzanu! Idealny do pierogów i manti. Otwórz słoik aromatycznego sosu zimą i podawaj na rodzinny obiad, jako dodatek do głównych dań z gorących ziemniaków lub mięsa.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić światło? Do przygotowania światła z pomidora i czosnku odpowiednie są pomidory dowolnej odmiany. W przepisie użyłam pomidorów odmiany & quot; Pink & quot;, są bardzo soczyste, pachnące i słodkawe. Jeśli masz pomidory odmian kwaśnych, możesz dodać trochę cukru podczas gotowania, aby smak gotowego światła był bardziej nasycony i harmonijny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj resztę składników w ten sam sposób.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz korzeń chrzanu ostrym nożem. Obierz czosnek i usuń łuskę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie umyj pomidory, korzeń chrzanu i ząbki czosnku w czystej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój każdego pomidora na pół lub na cztery części, usuń miejsca, w których przymocowano łodygę. Przekręć pomidory przez maszynę do mięsa. Jeśli masz pomidory z grubą skórką, możesz je wcześniej usunąć do woli. Aby to zrobić, zalej warzywo wrzącą wodą, pozostaw na 2-3 minuty, spuść wodę, a następnie łatwo usuń skórkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przekręć czosnek za pomidorami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiażdż chrzan w ten sam sposób.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij wszystkie składniki do dużego garnka lub kubka. Dodaj sól i wszystko wymieszaj. Spróbuj sosu, jeśli twój gust okazał się lekko solony, dodaj trochę więcej soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Postaw garnek na dużym ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie zmniejsz kuchenkę do minimum i gotuj od czasu do czasu mieszając przez około 10-15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gotowe światło do sterylnych słoików i zwiń sterylnymi pokrywkami. Słoiki można sterylizować w dowolny dogodny dla Ciebie sposób: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Wygodniej jest mi korzystać z piekarnika. Aby to zrobić, wkładam czyste słoiki do zimnego piekarnika na ruszt, włączam tryb "góra-dół", ustawiam temperaturę na 180 stopni i odstawiam na 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw światło, aż całkowicie ostygnie w temperaturze pokojowej, a następnie wyślij do piwnicy lub innego chłodnego pomieszczenia w celu długotrwałego przechowywania.

 

chrzan jest bardzo trudny do zmielenia w maszynce do mięsa, dzięki czemu można go zmielić razem z czosnkiem (zmieszanym). Zapobiegnie to zatykaniu się włókien chrzanu między nożami maszynki do mięsa. 

  ze względu na fakt, że światło jest poddawane obróbce cieplnej, może być przechowywane przez bardzo długi czas, w przeciwieństwie do "surowego" sosu pomidorowego.

spróbuj i ciesz się wspaniałym smakiem!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy