marchewki w piekarniku

przygotuj danie z witaminą warzywną dla krewnych. Marchewki w piekarniku to stare danie pochodzące z dzieciństwa. Babcie gotowały marchewki w ten sposób i traktowały wnuki. Tak, ta witaminowa uczta naprawdę zasługuje na uwagę. O wiele lepsze, zdrowsze i smaczniejsze niż wszelkiego rodzaju przysmaki sklepowe. Teraz przepis na marchewkę jest nieco zmodernizowany. Dodano oliwę z oliwek i przyprawy. Nawiasem mówiąc, takie marchewki mogą być również w słodkiej wersji. Na przykład w syropie.
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

warzywa odgrywają ogromną rolę w zdrowym odżywianiu. Surowe, gotowane, pieczone, gotowane na parze lub na grillu - zawsze są pyszne i pełne witamin. W tym przepisie porozmawiamy o marchewce. To niesamowite i zdrowe warzywo! Ma działanie przeciwzapalne. Marchew zawiera błonnik, który poprawia procesy trawienne. To warzywo jest lekkostrawne i delikatnie oczyszcza organizm, co pomaga pozbyć się problemów związanych z zespołem jelita drażliwego. Marchew w nadmiarze zawiera witaminę A, która jest niezbędna dla organizmu, zwłaszcza dla zdrowia oczu! Jeśli chodzi o dzieci, szczególnie przydatne jest dla nich spożywanie tej rośliny okopowej.

ten przepis szczegółowo opisuje sposób przygotowania marchewki. Można je zrobić po prostu bez żadnych dodatków i przypraw. Ale według tego przepisu dzieci są szczególnie smaczne! Nawiasem mówiąc, w ten sam sposób można gotować parenki z innych warzyw, na przykład z buraków.

1. Obierz marchewki. Umyć pod bieżącą wodą.

2. Rozłóż marchewki na patelni o odpowiedniej wielkości. Napełnij wodą.

3. Wyślij patelnię do powolnego ognia. Gotuj marchewki do połowy ugotowane.

4. Usuwamy rośliny okopowe z wody, przenosimy na naczynie. Ochładzać.

5. Schłodzone marchewki kroimy wzdłuż na cienkie paski.

6. Wyłóż blachę do pieczenia arkuszem pergaminu. Umieść marchewki w jednej warstwie.

7. Warzywa posyp oliwą z oliwek, posyp ulubionymi suchymi przyprawami.

8. Marchewki wysyłamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut.

podawaj na stole na ciepło lub na zimno.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy