skład / składniki
metoda gotowania
warzywa odgrywają ogromną rolę w zdrowym odżywianiu. Surowe, gotowane, pieczone, gotowane na parze lub na grillu - zawsze są pyszne i pełne witamin. W tym przepisie porozmawiamy o marchewce. To niesamowite i zdrowe warzywo! Ma działanie przeciwzapalne. Marchew zawiera błonnik, który poprawia procesy trawienne. To warzywo jest lekkostrawne i delikatnie oczyszcza organizm, co pomaga pozbyć się problemów związanych z zespołem jelita drażliwego. Marchew w nadmiarze zawiera witaminę A, która jest niezbędna dla organizmu, zwłaszcza dla zdrowia oczu! Jeśli chodzi o dzieci, szczególnie przydatne jest dla nich spożywanie tej rośliny okopowej.
ten przepis szczegółowo opisuje sposób przygotowania marchewki. Można je zrobić po prostu bez żadnych dodatków i przypraw. Ale według tego przepisu dzieci są szczególnie smaczne! Nawiasem mówiąc, w ten sam sposób można gotować parenki z innych warzyw, na przykład z buraków.
1. Obierz marchewki. Umyć pod bieżącą wodą.
2. Rozłóż marchewki na patelni o odpowiedniej wielkości. Napełnij wodą.
3. Wyślij patelnię do powolnego ognia. Gotuj marchewki do połowy ugotowane.
4. Usuwamy rośliny okopowe z wody, przenosimy na naczynie. Ochładzać.
5. Schłodzone marchewki kroimy wzdłuż na cienkie paski.
6. Wyłóż blachę do pieczenia arkuszem pergaminu. Umieść marchewki w jednej warstwie.
7. Warzywa posyp oliwą z oliwek, posyp ulubionymi suchymi przyprawami.
8. Marchewki wysyłamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut.
podawaj na stole na ciepło lub na zimno.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g