zupa bulgur i kurczak

pyszne, proste, łatwe, zdrowe, dla całej rodziny! Zupę z bulgurem i kurczakiem można gotować z dowolnego mięsa lub bez, na bulionie grzybowym lub warzywnym. Możesz go zagęścić lub rozrzedzić, zamiast pomidorów włożyć koncentrat pomidorowy, usunąć lub dodać różne warzywa.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 57 % 4 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z kurczakiem i bulgurem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do mięsa z kurczaka używam fileta z podudzia - nie jest tak suchy jak filet z piersi. Bulgur opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Cebulę, ziemniaki i marchewkę należy obrać i spłukać z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso z kurczaka na kawałki, zalej wodą i zagotuj. Po podgrzaniu utworzy się pianka, którą należy usunąć. Natychmiast dodaj umyty bulgur i ziemniaki pokrojone na kawałki do garnka. Czas gotowania kurczaka, ziemniaków i bulguru jest mniej więcej taki sam. Gotuj wszystko razem przez 15-20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie zajmij się smażeniem. Posiekaj warzywa: cebulę, marchewkę, paprykę i pomidory. Możesz wybrać stopień zmielenia według własnego gustu. Jeśli chcesz, aby warzywa były wyraźnie wyrażone w gotowej zupie, pokrój wszystko na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smażenia wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż pokrojone warzywa. Smaż wszystko razem przez 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj gotowe smażone warzywa do rondla i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec gotowania możesz dodać trochę posiekanych ziół do garnka. Zdejmij gotową zupę z ognia i odstaw na 5-10 minut pod pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowa zupa jest aromatyczna i bardzo smaczna! Aby uzyskać pikantny smak, dodaj szalotki do talerza. Smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy