skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli musisz ugotować jajko (w mojej sytuacji zostało ugotowane wczoraj, włożyć do lodówki do ostygnięcia, a dziś wyjąć), połóż je na płytce w rondlu, a równolegle zajmiemy się kałamarnicą. Miałem go już rozmrożony, wyczyszczony. Pozostaje pokroić go w paski.
Krok 2:
A następnie zalej je wrzącą wodą, gotuj przez minutę lub dwie te cienkie paski, lekko soląc do smaku.
Krok 3:
Posiekaj cebulę na półpierścienie i umieść patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego (może być kremowy) na kuchence.
Krok 4:
Gdy się nagrzewa, posiekaj grzyby plasterkami.
Krok 5:
Najpierw usmaż cebulę w niewielkiej ilości, a następnie dodaj grzyby po 2-3 minutach. Smażyć do miękkości, nie odchodząc od pieca, ponieważ cebula i grzyby mogą zacząć się palić. A grzyby na ogół lubią szybkie smażenie, a następnie pozostają soczyste.
Krok 6:
Jeśli jajko jest ugotowane, ostudź, obierz i posiekaj w kostkę lub słomkę.
Krok 7:
Połącz wszystkie składniki w salaterce. Zetrzyj tutaj ser na grubej tarce.
Krok 8:
Delikatnie wymieszaj. Dopraw śmietaną lub majonezem.
Krok 9:
Posyp przyprawami, wszystko ponownie wymieszaj, podawaj porcjami i ciesz się.
i więcej porad
kałamarnica. Istnieje kilka metod przygotowania. Jednym z nich jest przetworzenie całej tuszy-spłukanie – usunięcie cienkich filmów, wypatroszenie i gotowanie przez kilka minut. I jest jeszcze jeden-posiekaj oczyszczoną tuszę, zalej wrzącą wodą, usuń te filmy, a następnie pokrój w paski lub format, którego potrzebujemy.
Grzyby. Jeśli nie ma pieczarek, weź dowolne grzyby, które lubisz. Ich krojenie może być również różne-od małych kostek po słomki itp.
cebula. Możesz wziąć inny. A dla piękna i delikatności smaku-czerwony (jak w moim przepisie).
sos sałatkowy. Może to być majonez, mieszanka majonezu ze śmietaną, jogurt naturalny i wiele więcej. Na twój gust!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g