Sałatka z kalmarów i grzybów

wyjątkowa sałatka z najzdrowszymi produktami. Udekoruj świąteczny stół. Idealny na śniadanie i na każdy inny posiłek, w tym na przyrodę. Sałatka jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Nie będzie musiał nalegać. Tak więc zapewniona jest niespodzianka dla gości domowych lub przybyłych. Kałamarnica jest bardzo przydatna. Prawdopodobnie nie ma sensu pisać tutaj szczegółów na temat wszystkiego. Jak o smaku tego owocu morza. Ponadto doskonale komponuje się z pieczarkami, warzywami, jajkami i innymi produktami. Lepiej zapytaj, czego ten towarzysz nie lubi, ale prawie nie ma takich składników! Biorąc tylko dwa podstawowe składniki, możesz uzyskać wiele interesujących sałatek i przekąsek. Ze względu na doskonałe właściwości wszystkich produktów zawartych w przepisie sałatka może służyć jako drugie danie, zwłaszcza w postaci ciepłej sałatki.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 10 % 2 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli musisz ugotować jajko (w mojej sytuacji zostało ugotowane wczoraj, włożyć do lodówki do ostygnięcia, a dziś wyjąć), połóż je na płytce w rondlu, a równolegle zajmiemy się kałamarnicą. Miałem go już rozmrożony, wyczyszczony. Pozostaje pokroić go w paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    A następnie zalej je wrzącą wodą, gotuj przez minutę lub dwie te cienkie paski, lekko soląc do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj cebulę na półpierścienie i umieść patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego (może być kremowy) na kuchence.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy się nagrzewa, posiekaj grzyby plasterkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw usmaż cebulę w niewielkiej ilości, a następnie dodaj grzyby po 2-3 minutach. Smażyć do miękkości, nie odchodząc od pieca, ponieważ cebula i grzyby mogą zacząć się palić. A grzyby na ogół lubią szybkie smażenie, a następnie pozostają soczyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli jajko jest ugotowane, ostudź, obierz i posiekaj w kostkę lub słomkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz wszystkie składniki w salaterce. Zetrzyj tutaj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie wymieszaj. Dopraw śmietaną lub majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp przyprawami, wszystko ponownie wymieszaj, podawaj porcjami i ciesz się.

i więcej porad

kałamarnica. Istnieje kilka metod przygotowania. Jednym z nich jest przetworzenie całej tuszy-spłukanie – usunięcie cienkich filmów, wypatroszenie i gotowanie przez kilka minut. I jest jeszcze jeden-posiekaj oczyszczoną tuszę, zalej wrzącą wodą, usuń te filmy, a następnie pokrój w paski lub format, którego potrzebujemy.

Grzyby. Jeśli nie ma pieczarek, weź dowolne grzyby, które lubisz. Ich krojenie może być również różne-od małych kostek po słomki itp.

cebula. Możesz wziąć inny. A dla piękna i delikatności smaku-czerwony (jak w moim przepisie).

sos sałatkowy. Może to być majonez, mieszanka majonezu ze śmietaną, jogurt naturalny i wiele więcej. Na twój gust!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy