skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z buraków i pikli? Przygotuj niezbędne składniki. Każda część kurczaka wystarczy, wziąłem udka z kurczaka. Ogórki mogą być solone lub marynowane.
Krok 2:
Gotuj kurczaka we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Aby mięso z kurczaka było soczyste, zanurz kurczaka we wrzącej wodzie. Kurczaka ostudzić, oddzielić od kości, pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Gotuj warzywa do miękkości, ostudź. Obierz ziemniaki, zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Obierz ugotowane marchewki, a także posiekaj na grubej tarce.
Krok 5:
Jajka gotować na twardo w umiarkowanym gotowaniu przez 7-9 minut. Schłodzić jajka w zimnej wodzie, obrać ze skorupy. Podziel dwa jajka na białka i żółtka. Pozostaw dwa białka, zetrzyj pozostałe jajka na grubej tarce.
Krok 6:
Ogórki (u mnie marynowane) pokrój w drobną kostkę.
Krok 7:
Ułóż sałatkę warstwami na płaskim talerzu. Wygodnie jest użyć do tego pierścienia do serwowania. Połóż starte ziemniaki pierwszą warstwą, trochę soli.
Krok 8:
Nałóż majonez na wierzch.
Krok 9:
Ułóż ogórki kiszone lub marynowane w następnej warstwie.
Krok 10:
Następnie ułóż kurczaka i majonez.
Krok 11:
Umyj warzywa, osusz. Drobno posiekaj zieloną cebulę, równomiernie posyp cebulą warstwę kurczaka.
Krok 12:
Ułóż startą marchewkę, na wierzchu majonez.
Krok 13:
Ostatnia warstwa to jajka. Na wierzch posmaruj sałatkę majonezem.
Krok 14:
Odłóż pierścień do serwowania. Z boków przykryj sałatkę cienką warstwą majonezu. Aby udekorować sałatkę, potrzebujesz pasków pergaminu o szerokości 3-4 cm, połóż je na sałatce prostopadle do siebie.
Krok 15:
Zetrzyj buraki na drobnej tarce.
Krok 16:
Podobnie zmiel pozostałe dwa białka.
Krok 17:
W miejscach wolnych od pergaminu ułóż starte buraki równą warstwą.
Krok 18:
Usuń paski pergaminu i ostrożnie rozprowadź starte białka na ich miejscu.
Krok 19:
Przed podaniem ułóż gałązki koperku na obwodzie sałaty, udekoruj sałatkę według uznania. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g