Sałatka z burakami, kurczakiem i piklem

jasne i świąteczne! Pyszne i satysfakcjonujące! Z prostych produktów! Sałatka z burakami i piklem będzie bardzo przydatna przy wyborze świątecznego menu. Efektowny wystrój zrobi wrażenie na wszystkich gościach! Ta sałatka może być podawana na każde święto, począwszy od urodzin, a skończywszy na Nowym Roku.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 25 % 5 g
122 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z buraków i pikli? Przygotuj niezbędne składniki. Każda część kurczaka wystarczy, wziąłem udka z kurczaka. Ogórki mogą być solone lub marynowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj kurczaka we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Aby mięso z kurczaka było soczyste, zanurz kurczaka we wrzącej wodzie. Kurczaka ostudzić, oddzielić od kości, pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj warzywa do miękkości, ostudź. Obierz ziemniaki, zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ugotowane marchewki, a także posiekaj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka gotować na twardo w umiarkowanym gotowaniu przez 7-9 minut. Schłodzić jajka w zimnej wodzie, obrać ze skorupy. Podziel dwa jajka na białka i żółtka. Pozostaw dwa białka, zetrzyj pozostałe jajka na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogórki (u mnie marynowane) pokrój w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż sałatkę warstwami na płaskim talerzu. Wygodnie jest użyć do tego pierścienia do serwowania. Połóż starte ziemniaki pierwszą warstwą, trochę soli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nałóż majonez na wierzch.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ogórki kiszone lub marynowane w następnej warstwie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ułóż kurczaka i majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj warzywa, osusz. Drobno posiekaj zieloną cebulę, równomiernie posyp cebulą warstwę kurczaka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż startą marchewkę, na wierzchu majonez.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostatnia warstwa to jajka. Na wierzch posmaruj sałatkę majonezem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odłóż pierścień do serwowania. Z boków przykryj sałatkę cienką warstwą majonezu. Aby udekorować sałatkę, potrzebujesz pasków pergaminu o szerokości 3-4 cm, połóż je na sałatce prostopadle do siebie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zetrzyj buraki na drobnej tarce.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podobnie zmiel pozostałe dwa białka.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W miejscach wolnych od pergaminu ułóż starte buraki równą warstwą.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Usuń paski pergaminu i ostrożnie rozprowadź starte białka na ich miejscu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przed podaniem ułóż gałązki koperku na obwodzie sałaty, udekoruj sałatkę według uznania. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy