pierogi ze szczupaka

tradycyjne danie z niezwykłym nadzieniem! Pierogi szczupakowe to obfite i zdrowe danie dla całej rodziny. Główną różnicą w stosunku do ogólnie przyjętych pierogów z mięsem jest delikatniejszy, soczysty i lekko słodki smak z rybnym odcieniem. Sam szczupak jest suchy, więc głównym sekretem takich pierogów jest dodanie kawałków tłuszczu do nadzienia.
SzczurAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 47 % 8 g
85 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

szczupak to prawdziwy klasyk tradycyjnej rosyjskiej kuchni. Jednak pierogi są również dość powszechnym daniem wśród naszych i nie tylko ludzi. W tym przepisie dwie tradycje połączyły się w jedną i okazało się, że jest to dość niezwykłe, ale niezwykle smaczne danie, które spodoba się miłośnikom ryb i nie tylko.

najpierw przygotuj ciasto na pierogi. Aby to zrobić, przesiej mąkę przez sito do dużej miski. Zrób zagłębienie w mące i wbij tam jajko, dodaj śmietanę i sól, wymieszaj. Zagotuj wodę i rozpuść masło w gorącej wodzie. Ostrożnie wlej wodę do miski. Zagnieść plastikowe ciasto, które nie przykleja się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę mąki.
pozwól ciastu odpocząć, przykrywając je czystym ręcznikiem, aby nie wyschło.

przygotuj nadzienie do pierogów. Umyj tuszę ryby, oczyść ją i wypatrosz, odetnij płetwy, usuń głowę i ogon. Zdejmij skórę ze szczupaka, pokrój na małe kawałki i usuń pestki.
pokrój mrożony smalec na małe kostki.
obierz cebulę, umyj i posiekaj. Zrób też z cukinią.
w osobnym pojemniku wlać chleb pokrojony w kromki mlekiem. Następnie lekko wyciśnij i ugotuj do mięsa mielonego.

mięso szczupaka, pokrojone warzywa, smalec i namoczony chleb przepuścić przez maszynę do mięsa. Dobrze wymieszaj gotowe mięso mielone, sól i pieprz do smaku.

na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na cienkie arkusze. Wytnij koła z ciasta, umieść mieloną rybę na środku i uformuj pierogi.

w dużym rondlu zagotuj wodę, sól, Wrzuć liść laurowy dla smaku i wrzuć tam przyklejone pierogi. Gotuj pierogi na średnim ogniu przez 5-10 minut (w zależności od wielkości) od momentu ich ugotowania.

wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową, włóż do dużego naczynia i udekoruj koperkiem i przyprawami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy