skład / składniki
metoda gotowania
szczupak to prawdziwy klasyk tradycyjnej rosyjskiej kuchni. Jednak pierogi są również dość powszechnym daniem wśród naszych i nie tylko ludzi. W tym przepisie dwie tradycje połączyły się w jedną i okazało się, że jest to dość niezwykłe, ale niezwykle smaczne danie, które spodoba się miłośnikom ryb i nie tylko.
najpierw przygotuj ciasto na pierogi. Aby to zrobić, przesiej mąkę przez sito do dużej miski. Zrób zagłębienie w mące i wbij tam jajko, dodaj śmietanę i sól, wymieszaj. Zagotuj wodę i rozpuść masło w gorącej wodzie. Ostrożnie wlej wodę do miski. Zagnieść plastikowe ciasto, które nie przykleja się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę mąki.
pozwól ciastu odpocząć, przykrywając je czystym ręcznikiem, aby nie wyschło.
przygotuj nadzienie do pierogów. Umyj tuszę ryby, oczyść ją i wypatrosz, odetnij płetwy, usuń głowę i ogon. Zdejmij skórę ze szczupaka, pokrój na małe kawałki i usuń pestki.
pokrój mrożony smalec na małe kostki.
obierz cebulę, umyj i posiekaj. Zrób też z cukinią.
w osobnym pojemniku wlać chleb pokrojony w kromki mlekiem. Następnie lekko wyciśnij i ugotuj do mięsa mielonego.
mięso szczupaka, pokrojone warzywa, smalec i namoczony chleb przepuścić przez maszynę do mięsa. Dobrze wymieszaj gotowe mięso mielone, sól i pieprz do smaku.
na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na cienkie arkusze. Wytnij koła z ciasta, umieść mieloną rybę na środku i uformuj pierogi.
w dużym rondlu zagotuj wodę, sól, Wrzuć liść laurowy dla smaku i wrzuć tam przyklejone pierogi. Gotuj pierogi na średnim ogniu przez 5-10 minut (w zależności od wielkości) od momentu ich ugotowania.
wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową, włóż do dużego naczynia i udekoruj koperkiem i przyprawami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g