kurczak z oliwkami

świąteczny przysmak o wyrafinowanym, delikatnym smaku.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 16 g
tłuszcze 50 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

rzadko gotujemy wykwintne potrawy, ale zawsze chcemy, aby były idealne, zadziwiały naszych gości smakiem i aromatem. Poznaj zwycięski przepis kulinarny o nazwie kurczak z oliwkami. Zaczynamy od pokrojenia cebuli i pieprzu na małe kostki, posiekania czosnku, pokrojenia grzybów na plasterki. Teraz rozgrzej oliwę i masło na dużej patelni. Następnie kładziemy kawałki kurczaka i brązowiejemy je. Następnie wyjmujemy kurczaka. Następnie umieść cebulę, czerwoną paprykę, czosnek i pieczarki na patelni, smaż je na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie Wprowadzamy pomidory pokrojone w cienkie plasterki, Wino i przygotowanego kurczaka. Gotuj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 40-50 minut. Teraz wymieszaj skrobię z wodą i dodaj do sosu, soli, pieprzu. Ponownie zagotuj sos i gotuj przez około 5 minut. Do sosu Wprowadzamy najpierw śmietanę, a następnie oliwki. Rozgrzej całą masę i natychmiast zdejmij z ognia! Danie kurczak z oliwkami jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g

Podobne przepisy