skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z omletem i kurczakiem? Przygotuj proste potrawy.
Krok 2:
Filety z kurczaka umyć i ugotować. Po ugotowaniu gotuj przez 20 minut, sól, pieprz do smaku.
Krok 3:
W międzyczasie zajmij się naleśnikami omletowymi na sałatkę. W misce rozbij jedno jajko, sól, pieprz, dobrze wstrząśnij widelcem.
Krok 4:
Podgrzej patelnię, dodaj trochę oleju roślinnego. Następnie wlej mieszaninę omletów, rozprowadzając okrężnymi ruchami na całej średnicy patelni. Smażyć, odwrócić na drugą stronę i doprowadzić do ugotowania. Zrób to samo z resztą jaj. W sumie do naszej porcji sałatki smażymy 3 naleśniki omletowe.
Krok 5:
Przenieś na talerz, pozwól mu ostygnąć.
Krok 6:
Ogórki (jeśli skórka jest młoda i cienka, zostaw ją, jeśli jest twarda - lepiej ją wyciąć) pokrój w mały klocek.
Krok 7:
Odcedź płyn z kukurydzy i groszku, włóż pokrojone ogórki do salaterki.
Krok 8:
Zwiń schłodzone naleśniki w rurkę i pokrój w paski.
Krok 9:
Dodaj paski omletu do salaterki.
Krok 10:
Ugotowany i schłodzony filet z kurczaka należy posiekać. Wybierz metodę - możesz pokroić w kostkę lub rozerwać włókna rękami.
Krok 11:
Dodaj filety do salaterki. Sól i pieprz do smaku. Dopraw sałatkę majonezem. Możesz mieszać majonez i śmietanę w równych proporcjach - dzięki temu sałatka stanie się jeszcze delikatniejsza. Jeśli chcesz zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu, możesz wypełnić go niskotłuszczowym jogurtem.
Krok 12:
Wymieszaj sałatkę i podawaj natychmiast - nie wymaga dodatkowej impregnacji.
Krok 13:
Sałatka okazuje się świeża, sycąca i wcale nie ciężka dla żołądka. Z kromką chleba to świetna przekąska.
Krok 14:
Gotuj dla zdrowia i zaskocz swoich gości!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli chcesz, możesz zastąpić gotowany filet wędzoną piersią - smak sałatki natychmiast zabłysnie nowymi kolorami. Możesz również dodać lub zmniejszyć liczbę pasków omletów-wszystko zależy od Ciebie.
sos sałatkowy to lot twojej fantazji. Możesz doprawić majonezem, śmietaną, sosem śmietanowo-majonezowym. Jeśli chcesz zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu-dopraw niskotłuszczowym jogurtem-będzie również bardzo smaczny!
spróbuj gotować i zaskocz swoich gości! Gotuj dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g