Sałatka z omletem i kurczakiem

Nowa sałatka na twoim stole, o delikatnym, pysznym smaku! Istnieje wiele rodzajów sałatek z naleśnikami omletowymi. Dla naszej rodziny połączenie tych składników okazało się najsmaczniejsze i najbardziej udane. Sałatka jest przygotowywana prosto i szybko - i może zastąpić zwykłego Oliviera na świątecznym stole.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 18 % 4 g
125 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z omletem i kurczakiem? Przygotuj proste potrawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z kurczaka umyć i ugotować. Po ugotowaniu gotuj przez 20 minut, sól, pieprz do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie zajmij się naleśnikami omletowymi na sałatkę. W misce rozbij jedno jajko, sól, pieprz, dobrze wstrząśnij widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej patelnię, dodaj trochę oleju roślinnego. Następnie wlej mieszaninę omletów, rozprowadzając okrężnymi ruchami na całej średnicy patelni. Smażyć, odwrócić na drugą stronę i doprowadzić do ugotowania. Zrób to samo z resztą jaj. W sumie do naszej porcji sałatki smażymy 3 naleśniki omletowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś na talerz, pozwól mu ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogórki (jeśli skórka jest młoda i cienka, zostaw ją, jeśli jest twarda - lepiej ją wyciąć) pokrój w mały klocek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź płyn z kukurydzy i groszku, włóż pokrojone ogórki do salaterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń schłodzone naleśniki w rurkę i pokrój w paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj paski omletu do salaterki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugotowany i schłodzony filet z kurczaka należy posiekać. Wybierz metodę - możesz pokroić w kostkę lub rozerwać włókna rękami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj filety do salaterki. Sól i pieprz do smaku. Dopraw sałatkę majonezem. Możesz mieszać majonez i śmietanę w równych proporcjach - dzięki temu sałatka stanie się jeszcze delikatniejsza. Jeśli chcesz zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu, możesz wypełnić go niskotłuszczowym jogurtem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj sałatkę i podawaj natychmiast - nie wymaga dodatkowej impregnacji.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sałatka okazuje się świeża, sycąca i wcale nie ciężka dla żołądka. Z kromką chleba to świetna przekąska.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj dla zdrowia i zaskocz swoich gości!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli chcesz, możesz zastąpić gotowany filet wędzoną piersią - smak sałatki natychmiast zabłysnie nowymi kolorami. Możesz również dodać lub zmniejszyć liczbę pasków omletów-wszystko zależy od Ciebie.
sos sałatkowy to lot twojej fantazji. Możesz doprawić majonezem, śmietaną, sosem śmietanowo-majonezowym. Jeśli chcesz zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu-dopraw niskotłuszczowym jogurtem-będzie również bardzo smaczny!
spróbuj gotować i zaskocz swoich gości! Gotuj dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy