skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bakłażana z papryką i czosnkiem na zimę? Przygotuj składniki według listy. Ilość warzyw można zmieniać proporcjonalnie, zwiększać lub zmniejszać, ilość przypraw i przypraw można również zmieniać w zależności od smaku, sprawić, że półfabrykat będzie mniej lub bardziej ostry. Dokładnie umyj warzywa. Pokrój bakłażana w kostkę.
Krok 2:
Włóż je do miski, posyp solą, wymieszaj i odstaw na pół godziny.
Krok 3:
Pokrój paprykę na dwie części, usuń łodygę za pomocą strąka nasiennego. Pokrój miąższ papryki w średniej wielkości kostkę lub paski. Możesz użyć warzyw w różnych kolorach, aby przekąska była jasna i kolorowa, interesująca do podania.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smaż na nim bakłażany, od czasu do czasu mieszając szpatułką, przez 15 minut.
Krok 5:
Pomidory do takiego zbioru nie muszą brać małych, komercyjnych, które nadają się do konserw jako całości. Odpowiednie owoce są duże, przejrzałe, najważniejsze jest to, że warzywa nie są zepsute i zgniłe. Zalej pomidory wrzącą wodą, usuń skórkę, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ na kawałki i uderz blenderem w tłuczone ziemniaki lub przepuść przez maszynę do mięsa.
Krok 6:
Przenieś bakłażany do emaliowanej patelni. Wyślij do nich ugotowaną paprykę i przecier pomidorowy. Podpal, gotuj warzywa na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 15 minut. Warzywa powinny wypuścić sok i ważne jest, aby upewnić się, że nie przypalą się do dna patelni.
Krok 7:
Do ostrygi dodaj drobno posiekany czosnek i ostrą paprykę, ilość tych przypraw można zmniejszyć do smaku. Dodaj sól i cukier. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut. Wlać ocet stołowy, zagotować mieszaninę warzyw i wyłączyć ogrzewanie.
Krok 8:
Ułóż sałatkę warzywną w wcześniej umytych i wysterylizowanych słoikach. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami i ostudź pod kratą do góry nogami. Przygotowanie na zimę jest gotowe. Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
Jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g