bakłażan na zimę z papryką i czosnkiem

Prosty i szybki zbiór warzyw na zimę! Bakłażany świetnie komponują się z papryką i czosnkiem. Taki gulasz warzywny zwinięty w słoikach zimą będzie doskonałym dodatkiem do tłuczonych ziemniaków, ryżu i mięsa. Ta sałatka warzywna jest również nasycona jako samodzielne danie z chlebem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bakłażana z papryką i czosnkiem na zimę? Przygotuj składniki według listy. Ilość warzyw można zmieniać proporcjonalnie, zwiększać lub zmniejszać, ilość przypraw i przypraw można również zmieniać w zależności od smaku, sprawić, że półfabrykat będzie mniej lub bardziej ostry. Dokładnie umyj warzywa. Pokrój bakłażana w kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż je do miski, posyp solą, wymieszaj i odstaw na pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój paprykę na dwie części, usuń łodygę za pomocą strąka nasiennego. Pokrój miąższ papryki w średniej wielkości kostkę lub paski. Możesz użyć warzyw w różnych kolorach, aby przekąska była jasna i kolorowa, interesująca do podania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smaż na nim bakłażany, od czasu do czasu mieszając szpatułką, przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory do takiego zbioru nie muszą brać małych, komercyjnych, które nadają się do konserw jako całości. Odpowiednie owoce są duże, przejrzałe, najważniejsze jest to, że warzywa nie są zepsute i zgniłe. Zalej pomidory wrzącą wodą, usuń skórkę, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ na kawałki i uderz blenderem w tłuczone ziemniaki lub przepuść przez maszynę do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś bakłażany do emaliowanej patelni. Wyślij do nich ugotowaną paprykę i przecier pomidorowy. Podpal, gotuj warzywa na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 15 minut. Warzywa powinny wypuścić sok i ważne jest, aby upewnić się, że nie przypalą się do dna patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do ostrygi dodaj drobno posiekany czosnek i ostrą paprykę, ilość tych przypraw można zmniejszyć do smaku. Dodaj sól i cukier. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut. Wlać ocet stołowy, zagotować mieszaninę warzyw i wyłączyć ogrzewanie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż sałatkę warzywną w wcześniej umytych i wysterylizowanych słoikach. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami i ostudź pod kratą do góry nogami. Przygotowanie na zimę jest gotowe. Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

Jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy