skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Czyngis-chan ze śliwkami i orzechami? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolny twardy ser, według własnego gustu - jeśli tylko zetrzesz go na tarce. Suszone śliwki - bez pestek. Majonez - każdy, do wyboru, mam domowy. Umyj buraki.
Krok 2:
Gotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie, aż będzie ugotowany. Wyjmij filety z bulionu, ostudź i pokrój na małe kawałki. Jeśli gotujesz kurczaka z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem, aby nie zamarł i nie stracił soczystości, zostaw go w schłodzonym bulionie.
Krok 3:
Gotuj buraki w skórce do miękkości. Następnie obierz i zetrzyj na grubej tarce. Od dawna nie gotuję buraków, ale kupuję w sklepie już ugotowane w całości w szczelnym opakowaniu. Okazuje się, że skraca czas gotowania (buraki gotują się najdłużej) i utrzymuje ręce w czystości. Sok z buraków w puszkach łatwiej i szybciej zmywa się i nie zjada tak bardzo w skórze. Jeśli buraki wydzielają zbyt dużo soku, lekko je wyciśnij.
Krok 4:
Do buraków dodaj część majonezu, ząbki czosnku przepuszczone przez prasę, sól i pieprz do smaku.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli nie chcesz mieszać majonezu z burakami, możesz po prostu dodać czosnek i pieprz do majonezu, wymieszać, a następnie nałożyć majonez na każdą warstwę.
Krok 6:
Zetrzyj również ser na grubej tarce.
Krok 7:
Jeśli śliwki są duże, pokrój je na kawałki. Suszone śliwki najlepiej używaj miękkich i bez pestek. Jeśli Twoje suszone śliwki są bardzo suche i twarde, najpierw ugotuj je, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5-7 minut. Następnie spuść wodę, osusz suszone śliwki.
Krok 8:
Możesz uformować sałatkę w salaterce, ale proponuję bardziej świąteczną i piękną prezentację, aby wszystkie warstwy były wyraźnie widoczne. Ustaw pierścień do gotowania na talerzu. Połóż połowę buraków z czosnkiem w pierwszej warstwie i spłaszcz.
Krok 9:
Następnie rozłóż filety z kurczaka na burakach i polej je majonezem. Resztę majonezu przeniosłem do torby do gotowania i odciąłem końcówkę.
Krok 10:
Posyp kurczaka orzeszkami pinii.
Krok 11:
Na kurczaka połóż starty ser i polej majonezem.
Krok 12:
Rozłóż suszone śliwki na wierzchu i polej je również majonezem.
Krok 13:
Rozłóż pozostałe buraki czosnkiem w ostatniej warstwie.
Krok 14:
Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia. Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę gotowanym białkiem, suszonymi śliwkami, orzeszkami piniowymi i ziołami i podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g