Sałatka Czyngis-chan z suszonymi śliwkami i orzechami

jasne i piękne, z prostych produktów, na świąteczny stół! Sałatkę Czyngis-chan z suszonymi śliwkami i orzechami przygotujesz w 30 minut. Jeśli dasz mu czas na zaparzenie, będzie jeszcze smaczniejszy. Sałatka jest układana warstwami i wygląda bardzo imponująco na stole.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 34 % 12 g
węglowodany 31 % 11 g
197 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Czyngis-chan ze śliwkami i orzechami? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolny twardy ser, według własnego gustu - jeśli tylko zetrzesz go na tarce. Suszone śliwki - bez pestek. Majonez - każdy, do wyboru, mam domowy. Umyj buraki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie, aż będzie ugotowany. Wyjmij filety z bulionu, ostudź i pokrój na małe kawałki. Jeśli gotujesz kurczaka z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem, aby nie zamarł i nie stracił soczystości, zostaw go w schłodzonym bulionie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj buraki w skórce do miękkości. Następnie obierz i zetrzyj na grubej tarce. Od dawna nie gotuję buraków, ale kupuję w sklepie już ugotowane w całości w szczelnym opakowaniu. Okazuje się, że skraca czas gotowania (buraki gotują się najdłużej) i utrzymuje ręce w czystości. Sok z buraków w puszkach łatwiej i szybciej zmywa się i nie zjada tak bardzo w skórze. Jeśli buraki wydzielają zbyt dużo soku, lekko je wyciśnij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do buraków dodaj część majonezu, ząbki czosnku przepuszczone przez prasę, sól i pieprz do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli nie chcesz mieszać majonezu z burakami, możesz po prostu dodać czosnek i pieprz do majonezu, wymieszać, a następnie nałożyć majonez na każdą warstwę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj również ser na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli śliwki są duże, pokrój je na kawałki. Suszone śliwki najlepiej używaj miękkich i bez pestek. Jeśli Twoje suszone śliwki są bardzo suche i twarde, najpierw ugotuj je, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5-7 minut. Następnie spuść wodę, osusz suszone śliwki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz uformować sałatkę w salaterce, ale proponuję bardziej świąteczną i piękną prezentację, aby wszystkie warstwy były wyraźnie widoczne. Ustaw pierścień do gotowania na talerzu. Połóż połowę buraków z czosnkiem w pierwszej warstwie i spłaszcz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie rozłóż filety z kurczaka na burakach i polej je majonezem. Resztę majonezu przeniosłem do torby do gotowania i odciąłem końcówkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp kurczaka orzeszkami pinii.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na kurczaka połóż starty ser i polej majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż suszone śliwki na wierzchu i polej je również majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż pozostałe buraki czosnkiem w ostatniej warstwie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia. Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę gotowanym białkiem, suszonymi śliwkami, orzeszkami piniowymi i ziołami i podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy