skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. W takim przypadku ciasta będą specjalne, nie tak proste jak w zwykłym torcie, ale na śmietanie i maśle. Wbij jajka do głębokiej miski, dodaj cukier zwykły i waniliowy, dobrze ubij, aż będą puszyste.
masło powinno być zmiękczone, ale w żadnym wypadku nie stopione, wystarczy wcześniej wyjąć je z lodówki. Dodaj masło, ubij mieszanką jajeczno-cukrową.
w małych porcjach dodajemy proszek kakaowy, jeśli jest zrobiony w grudkach, przesiać przez sito. Wyciśnij śmietanę do ciasta, wymieszaj, aż będzie gładka.
mąkę przesiej wcześniej, Dodaj do ciasta, natychmiast wlej proszek do pieczenia i dodaj rum (lub esencję rumową). Wymieszaj ciasto widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładkie.
nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, wlej do niego ciasto i wyślij do pieczenia w temperaturze 180 stopni. Przybliżony czas pieczenia wynosi 40 minut, gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.
podczas gotowania biszkoptu zajmijmy się kremem maślanym. Do kremu używamy tylko zimnego mleka. Wlej semolinę do rondla i wlej 80 ml zimnego mleka, mieszaj do uzyskania gładkości i wlej resztę mleka.
umieść patelnię na małym ogniu i zagotuj. Przy minimalnej intensywności gotuj grubą kaszę mannę. Gdy tylko będzie gotowy, zdejmij z ognia, dodaj cukier i cukier waniliowy. Pozostaw owsiankę do całkowitego ostygnięcia, następnie dodaj zmiękczone masło i wymieszaj. Krem jest gotowy, wysyłamy go do lodówki.
biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Pozostaw na 5 minut w formie, a następnie wyjmij i ostudź na ruszcie. Pokrój zimny biszkopt na 2 ciasta.
podczas gdy krem i biszkopt są w końcu schłodzone, przygotuj krówkę. W rondlu łączymy łyżkę mleka, cukru i kakao. Dobrze wymieszaj widelcem, a następnie wlej resztę mleka i ponownie wymieszaj. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy, lekko schładzamy i wprowadzamy olej. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
wszystkie składniki są gotowe, możesz zacząć składać ciasto. Kładziemy dolne ciasto na naczyniu lub podłożu, smarujemy je kremem, a następnie kładziemy górne ciasto. Krem nie jest już potrzebny na wierzchu, natychmiast napełnij ciasto krówką czekoladową, równomiernie ją rozprowadzając. Udekoruj wierzch zgodnie z życzeniem.
moczyć ciasto w lodówce przez co najmniej 2 godziny i podawać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g