Noc Ciasta

Domowy zamiennik słynnego ciasta! Pyszne i piękne! Domowy deser ze specjalnych ciast biszkoptowych na kwaśnej śmietanie z lekką śmietaną i delikatną krówką czekoladową. Wyrafinowany smak ciasta idealnie wpasuje się nie tylko w rodzinny obiad, ale także w ramy imprezy.
KirienaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 58 % 32 g
308 kcal
IG: 9 / 9 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. W takim przypadku ciasta będą specjalne, nie tak proste jak w zwykłym torcie, ale na śmietanie i maśle. Wbij jajka do głębokiej miski, dodaj cukier zwykły i waniliowy, dobrze ubij, aż będą puszyste.

masło powinno być zmiękczone, ale w żadnym wypadku nie stopione, wystarczy wcześniej wyjąć je z lodówki. Dodaj masło, ubij mieszanką jajeczno-cukrową.

w małych porcjach dodajemy proszek kakaowy, jeśli jest zrobiony w grudkach, przesiać przez sito. Wyciśnij śmietanę do ciasta, wymieszaj, aż będzie gładka.

mąkę przesiej wcześniej, Dodaj do ciasta, natychmiast wlej proszek do pieczenia i dodaj rum (lub esencję rumową). Wymieszaj ciasto widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładkie.

nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, wlej do niego ciasto i wyślij do pieczenia w temperaturze 180 stopni. Przybliżony czas pieczenia wynosi 40 minut, gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.

podczas gotowania biszkoptu zajmijmy się kremem maślanym. Do kremu używamy tylko zimnego mleka. Wlej semolinę do rondla i wlej 80 ml zimnego mleka, mieszaj do uzyskania gładkości i wlej resztę mleka.

umieść patelnię na małym ogniu i zagotuj. Przy minimalnej intensywności gotuj grubą kaszę mannę. Gdy tylko będzie gotowy, zdejmij z ognia, dodaj cukier i cukier waniliowy. Pozostaw owsiankę do całkowitego ostygnięcia, następnie dodaj zmiękczone masło i wymieszaj. Krem jest gotowy, wysyłamy go do lodówki.

biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Pozostaw na 5 minut w formie, a następnie wyjmij i ostudź na ruszcie. Pokrój zimny biszkopt na 2 ciasta.

podczas gdy krem i biszkopt są w końcu schłodzone, przygotuj krówkę. W rondlu łączymy łyżkę mleka, cukru i kakao. Dobrze wymieszaj widelcem, a następnie wlej resztę mleka i ponownie wymieszaj. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy, lekko schładzamy i wprowadzamy olej. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

wszystkie składniki są gotowe, możesz zacząć składać ciasto. Kładziemy dolne ciasto na naczyniu lub podłożu, smarujemy je kremem, a następnie kładziemy górne ciasto. Krem nie jest już potrzebny na wierzchu, natychmiast napełnij ciasto krówką czekoladową, równomiernie ją rozprowadzając. Udekoruj wierzch zgodnie z życzeniem.

moczyć ciasto w lodówce przez co najmniej 2 godziny i podawać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy