seitan
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1.Z mąki i wody zagnieść elastyczne ciasto.
2.Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20-30 minut.
3.Umieść szeroki garnek w zlewie i wlej do niego ciepłą lub zimną wodę.
4.Wyjmij ciasto i spłucz je w tej wodzie, ściskając rękami ze wszystkich stron. Gdy woda stanie się biała, wlej kolejną i kontynuuj płukanie ciasta. Pierwszą wodę można spuścić do osobnego pojemnika, wstawić do lodówki na 4 godziny, następnie spuścić oddzieloną wodę, a pozostałą skrobię pszenną wykorzystać zgodnie z jej przeznaczeniem.
5.Ciasto stopniowo zmieni kolor na żółty lub szarawy. Nie zapomnij zmienić wody, gdy jest biała.
6. Kontynuuj, aż woda po umyciu stanie się przezroczysta i w cieście nie będzie białych plam, to znaczy cała skrobia zostanie umyta i pozostanie tylko białko pszenicy. Ta grudka będzie wyglądać jak guma do żucia i będzie 4 razy mniejsza niż oryginalna bułka z ciasta. Należy go wyjąć z wody i wycisnąć rękami.
7.Zagotuj bulion. Aby to zrobić, zagotuj wodę, dodaj sól, liść laurowy, sos sojowy i różne przyprawy, które masz. Powinien być dość skoncentrowany, ponieważ smak seitanu zależy od smaku bulionu
8.Powstały półprodukt (białko pszenicy) gotować w tym bulionie przez 20-30 minut. Zwiększy się 2 razy. Możesz wstępnie pokroić go na kilka kawałków, zwłaszcza jeśli gotujesz dużą ilość na raz.
9. Gotowe "mięso" pszenne można przechowywać w tym samym bulionie w lodówce przez kilka dni lub od razu można z niego coś ugotować. Na przykład możesz dusić w sosie pomidorowym. Aby to zrobić, musisz zdobyć seitan z bulionu.
10. Pokroić w kostkę.
zrób sos:
rozgrzej trochę oleju na patelni, wlej posiekany seitan i polej sosem, dodając jeszcze kilka liści laurowych.
dusić przez 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw asafetydą, możesz dodać koperek.
smacznego!!!
2.Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20-30 minut.
3.Umieść szeroki garnek w zlewie i wlej do niego ciepłą lub zimną wodę.
4.Wyjmij ciasto i spłucz je w tej wodzie, ściskając rękami ze wszystkich stron. Gdy woda stanie się biała, wlej kolejną i kontynuuj płukanie ciasta. Pierwszą wodę można spuścić do osobnego pojemnika, wstawić do lodówki na 4 godziny, następnie spuścić oddzieloną wodę, a pozostałą skrobię pszenną wykorzystać zgodnie z jej przeznaczeniem.
5.Ciasto stopniowo zmieni kolor na żółty lub szarawy. Nie zapomnij zmienić wody, gdy jest biała.
6. Kontynuuj, aż woda po umyciu stanie się przezroczysta i w cieście nie będzie białych plam, to znaczy cała skrobia zostanie umyta i pozostanie tylko białko pszenicy. Ta grudka będzie wyglądać jak guma do żucia i będzie 4 razy mniejsza niż oryginalna bułka z ciasta. Należy go wyjąć z wody i wycisnąć rękami.
7.Zagotuj bulion. Aby to zrobić, zagotuj wodę, dodaj sól, liść laurowy, sos sojowy i różne przyprawy, które masz. Powinien być dość skoncentrowany, ponieważ smak seitanu zależy od smaku bulionu
8.Powstały półprodukt (białko pszenicy) gotować w tym bulionie przez 20-30 minut. Zwiększy się 2 razy. Możesz wstępnie pokroić go na kilka kawałków, zwłaszcza jeśli gotujesz dużą ilość na raz.
9. Gotowe "mięso" pszenne można przechowywać w tym samym bulionie w lodówce przez kilka dni lub od razu można z niego coś ugotować. Na przykład możesz dusić w sosie pomidorowym. Aby to zrobić, musisz zdobyć seitan z bulionu.
10. Pokroić w kostkę.
zrób sos:
rozgrzej trochę oleju na patelni, wlej posiekany seitan i polej sosem, dodając jeszcze kilka liści laurowych.
dusić przez 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw asafetydą, możesz dodać koperek.
smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g