kanapki z jajkiem przepiórczym na szaszłykach

wykwintne danie z idealną kombinacją smaków. Grzanka żytnia, delikatne jajko przepiórcze, chrupiąca papryka i kremowy ser gouda na szpikulcu to jedna z idealnych opcji przystawki, która świetnie komponuje się z winem.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 45 % 21 g
węglowodany 40 % 19 g
302 kcal
IG: 5 / 5 / 90

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

przygotujemy wszystkie składniki do przygotowania pysznych kanapek. Aby to zrobić, bierzemy kromki chleba żytniego i, na przykład, szklankę lub małą metalową formę lub coś podobnego okrągłego kształtu o małej średnicy. Teraz za pomocą wybranego przedmiotu wyciśnij kółka w chlebie.
powstałe okrągłe pieczywo suszymy w piekarniku na złoty kolor. Następnie wyjmujemy chrupiące kubki z piekarnika i schładzamy je w temperaturze pokojowej.
w tym czasie przygotujemy pastę do smarowania. Aby to zrobić, trzy sery na drobnej tarce, dodaj niewielką ilość majonezu i wymieszaj składniki.
umyj paprykę, pozbądź się podnóżka i nasion, a następnie odetnij 10 podłużnych kawałków w postaci małych prętów.
gotuj jajka przepiórcze, a następnie obierz je.
przystępujemy do montażu kanapek. Bierzemy krąg chrupiącego rumianego chleba, rozprowadzamy na nim pastę serową, kładziemy jajko przepiórcze na wierzchu. Naprawiamy całą konstrukcję szpikulcem. Na smarowaniu sera obok jajka kładziemy kostkę papryki. W ten sposób zbieramy Pozostałe kanapki.

jeśli nie masz funkcji pieczenia tostów w piekarniku, wówczas krążki chleba można suszyć w zwykłym tosterze lub na zwykłej patelni bez dodawania oleju.
W razie potrzeby do przystawki serowej można dodać trochę posiekanych ziół lub czarnego mielonego pieprzu. Dzięki temu prezentacja będzie jeszcze jaśniejsza i bardziej świąteczna.

kanapki - w zasadzie są to te same kanapki, tylko małe, które można zjeść od razu w całości, w przeciwieństwie do zwykłej kanapki. Taka przekąska waży nie więcej niż 80 gramów (głównie 10-30 gramów). Najczęściej taka uczta jest podawana na stole w formie bufetu lub na przyjęciu. Idealnie nadaje się do lekkich koktajli i wina. Kanapki są bardzo wygodne do jedzenia, a jeśli są również na szaszłykach, ręce się nie brudzą. Tak więc, po zjedzeniu kanapek, możesz od razu bawić się dalej.
ogólnie rzecz biorąc, jest to uniwersalne danie i nadaje się nie tylko do bufetu, ale także do każdego innego stołu. Może to być urodziny i przyjęcie dla dzieci lub po prostu nagła wizyta przyjaciół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g

Podobne przepisy