dżem morelowy z agarem agarowym na zimę

czasami smakuje lepiej niż sklep! Dżem morelowy z agarem to prawdziwe słońce w słoikach, okazuje się tak jasny, piękny i pachnący. Gotowanie jest łatwiejsze niż proste, ale przez całą zimę możesz rozpieszczać się pysznym preparatem, który nadaje się do naleśników, naleśników, serników i innych wypieków.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 39 g
159 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dżem morelowy z agarem agarowym? Przygotowanie dżemu morelowego na agarze jest bardzo proste. Musisz przygotować niezbędne składniki. Aby to zrobić, potrzebujesz dojrzałych soczystych moreli, granulowanego cukru, agaru w proszku i odrobiny wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Morele dokładnie umyj i osusz. Morele lepiej wybrać dojrzałe, nietwarde, jasnopomarańczowe, z czerwonymi bokami. Jeśli morele są żółte i szorstkie, to jeszcze nie zbroi, a dżem z nich okaże się kwaśny. Dlatego lepiej od razu wybrać dojrzałe owoce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój każdą morelę na pół i usuń pestki. Waga netto moreli bez pestek powinna wynosić 1 kg. dlatego weź owoce z marginesem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Morele włożyć do rondla, przykryć cukrem i odstawić na 2-3 godziny, aby owoce wypuściły sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie umieść patelnię z morelami na małym ogniu i pozostaw na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby przyspieszyć proces, możesz przykryć patelnię pokrywką.W tym czasie morele zmiękną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij owoce za pomocą blendera zanurzeniowego w gładkie puree. Musisz dokładnie ubić, aby w gotowym dżemie nie było kawałków owoców.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Agar-agar napełnij wodą i pozostaw do spęcznienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy agar się zaparzy, umieść patelnię z puree morelowym na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Okresowo mieszaj tłuczone ziemniaki łyżką, sięgając do samego dna, aby cząsteczki moreli nie przyspawały się do dna, tworząc spalone grudki. Na tym samym etapie możesz spróbować dżemu i, jeśli to konieczne, dodać cukier. Następnie wlej agar do wrzącego dżemu i mieszając gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gotowania dżemu dokładnie umyj słoiki i pokrywki kompotu wewnątrz i na zewnątrz oraz wysterylizuj. Można to zrobić na parze za pomocą specjalnej pokrywy do sterylizacji lub kalcynować w piekarniku. Jeśli sterylizujesz słoiki w piekarniku, nie wkładaj ich natychmiast do gorącego piekarnika, w przeciwnym razie pękną od różnicy temperatur. Słoiki należy umieścić w zimnym piekarniku na ruszcie, aby stopniowo się nagrzewały.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej gotowy dżem do wysterylizowanych słoików. Z tej ilości składników otrzymałem 3 pełne słoiki po 500 g i pozostało jeszcze trochę do wypróbowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamknij słoiki pokrywkami za pomocą klucza.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć puszki dnem do góry i pozostaw na 15-20 minut. Jest to konieczne, aby pokrywy i gumki wewnątrz nich rozgrzały się i puchły. W ten sposób puszki są uszczelnione.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie odwróć słoiki z powrotem i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. W zależności od objętości słoików dżem całkowicie stygnie i żeluje w temperaturze pokojowej w ciągu 8-12 godzin. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego.

dlaczego agar-agar czasami nie twardnieje, jak prawidłowo z nim pracować i uniknąć irytujących błędów, a także wszystkich subtelności gotowania różnych potraw z tą żelującą substancją przeczytaj artykuł o agar-agar .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy