skład / składniki
metoda gotowania
Krok 1.
jabłka opłucz pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Na powierzchni jabłek nie powinna pozostać ani kropla wody. Jeśli skórka jabłek jest wilgotna, w przyszłości karmel nie będzie dobrze przylegał do jabłek.
następnie ostrym nożem należy wydrążyć środek każdego jabłka i włożyć tam drewniane patyczki lub gałązki. Z gałązkami danie wygląda ciekawiej.
Krok 2.
ugotuj karmel, aby pokryć jabłka. Wymieszaj skondensowane mleko i ciężką śmietanę w misce miksera i ubij wszystko na gładką masę.
wlej syrop kukurydziany do średniej wielkości rondla. Dodaj zwykły i biały i brązowy cukier. Wymieszaj składniki i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj masło. Ponownie wymieszaj i gotuj, aż masło całkowicie się rozpuści.
wlej cienką strużkę do środka mieszanki w rondlu, ubitą wcześniej masę skondensowanego mleka i śmietany, ciągle mieszając. Kontynuuj gotowanie karmelu, aż na powierzchni pojawią się lekkie bąbelki.
następnie zmniejsz ciepło do minimum i zanurz termometr do gotowania w garnku. Upewnij się, że temperatura na patelni nie przekracza 120 stopni Celsjusza. Gotuj karmel, aż zgęstnieje, około 15 do 20 minut.
zdejmij karmel z ognia i dodaj do niego ekstrakt waniliowy, aby uzyskać przyjemny smak. Dobrze wymieszaj.
Krok 3.
przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem lub matę silikonową, aby umieścić jabłka tak, aby się nie dotykały.
zanurz przygotowane jabłka kolejno w gotowanym karmelu, równomiernie pokrywając je ze wszystkich stron. W razie potrzeby jabłka można zawinąć w posiekane orzechy, kawałki czekolady lub okruchy ciastek. Możesz je zwinąć nawet w grubo zmieloną sól morską - wszystko zależy od własnej wyobraźni i osobistych preferencji.
jabłka pokryte karmelem ułożyć na blasze do pieczenia lub matie silikonowej i pozostawić do wyschnięcia na godzinę lub dłużej, aż karmel całkowicie się zestali.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g