ciasto borówkowe

Bajkowa borówka leśna-bajkowe ciasto borówkowe! Ciasto borówkowe można podawać natychmiast po złożeniu, ale nadal będzie pyszne po kilku godzinach przebywania w lodówce. Ciasta są nasączone nadzieniem i kremem. Dlatego przygotowanie go na wieczorną ucztę należy rozpocząć wcześnie rano.
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 81 % 30 g
190 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 30 min

biszkopt:

piekarnik jest podgrzewany do 165 stopni.

naczynie do pieczenia o średnicy ~22 cm smarujemy olejem.

w misce do ciasta ubij jajka z cukrem mikserem, aż będą gładkie i białe.

porcjami przesiej mąkę i proszek do pieczenia do jajek, stale delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.

ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie. Piec biszkopt przez 35-40 minut.



nadzienie z borówki brusznicy:

włóż wszystkie składniki do rondla i napełnij wodą.

gotuj nadzienie na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając. Czekamy, aż & amp;nbsp; wszystkie jagody zmiękną i rozpadną się, zdejmij z ognia, aby ostygnąć.



polewa Borówkowa:

aby to zrobić, potrzebujemy siatki kuchennej na mąkę.

wlej wodę do rondla, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie pozwól wodzie się zagotować.

po rozpuszczeniu dodaj borówki brusznicy. Ogień powinien być najsłabszy, tylko po to, aby utrzymać temperaturę. Borówki brusznicy pozostają w syropie przez 2-3 minuty.

łyżką cedzakową wyjmujemy borówki i kładziemy na siatce kuchennej. Pozwól borówkom wyschnąć-ten proces zajmie nie więcej niż pół godziny.

po wyschnięciu obtocz jagody granulowanym cukrem, odstaw na bok.



krem:

krem jest łatwy do przygotowania-wymieszaj śmietanę z cukrem i ubij mikserem, aż będzie puszysty.



zbieranie ciasta:

podczas gotowania nadzienia, polewy i śmietany nasz biszkopt prawdopodobnie już ostygł - dzielimy go wzdłuż na trzy ciasta.

równomiernie posmaruj Dolne ciasto połową nadzienia i obficie posmaruj śmietaną na wierzchu.

rozłóż środkowe ciasto i na nim zrób to samo, co na dole.

przykryj górnym ciastem i posmaruj całe ciasto ze wszystkich stron kremem.

przykryj ciasto polewą z borówki brusznicy.

usuwamy powstałe arcydzieło w lodówce na kilka godzin.

ciasto jest gotowe, pyszne eksperymenty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal / 100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy