skład / składniki
metoda gotowania
biszkopt:
piekarnik jest podgrzewany do 165 stopni.
naczynie do pieczenia o średnicy ~22 cm smarujemy olejem.
w misce do ciasta ubij jajka z cukrem mikserem, aż będą gładkie i białe.
porcjami przesiej mąkę i proszek do pieczenia do jajek, stale delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.
ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie. Piec biszkopt przez 35-40 minut.
nadzienie z borówki brusznicy:
włóż wszystkie składniki do rondla i napełnij wodą.
gotuj nadzienie na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając. Czekamy, aż & amp;nbsp; wszystkie jagody zmiękną i rozpadną się, zdejmij z ognia, aby ostygnąć.
polewa Borówkowa:
aby to zrobić, potrzebujemy siatki kuchennej na mąkę.
wlej wodę do rondla, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie pozwól wodzie się zagotować.
po rozpuszczeniu dodaj borówki brusznicy. Ogień powinien być najsłabszy, tylko po to, aby utrzymać temperaturę. Borówki brusznicy pozostają w syropie przez 2-3 minuty.
łyżką cedzakową wyjmujemy borówki i kładziemy na siatce kuchennej. Pozwól borówkom wyschnąć-ten proces zajmie nie więcej niż pół godziny.
po wyschnięciu obtocz jagody granulowanym cukrem, odstaw na bok.
krem:
krem jest łatwy do przygotowania-wymieszaj śmietanę z cukrem i ubij mikserem, aż będzie puszysty.
zbieranie ciasta:
podczas gotowania nadzienia, polewy i śmietany nasz biszkopt prawdopodobnie już ostygł - dzielimy go wzdłuż na trzy ciasta.
równomiernie posmaruj Dolne ciasto połową nadzienia i obficie posmaruj śmietaną na wierzchu.
rozłóż środkowe ciasto i na nim zrób to samo, co na dole.
przykryj górnym ciastem i posmaruj całe ciasto ze wszystkich stron kremem.
przykryj ciasto polewą z borówki brusznicy.
usuwamy powstałe arcydzieło w lodówce na kilka godzin.
ciasto jest gotowe, pyszne eksperymenty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal / 100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g