skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z marchewką, groszkiem i jajkiem? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Umyj jajka, Wyślij do małego rondla lub rondla, napełnij zimną wodą i umieść na kuchence. Na dużym ogniu zagotuj, zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj jajka przez około 10 minut. Następnie osusz wrzącą wodę i ostudź jajka.
Krok 2:
Z zielonego groszku spuść płyn. Obierz marchewki i czosnek, opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami. Schłodzone jajka obrać ze skorupek.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek. Wyślij do głębokiej, wygodnej salaterki.
Krok 4:
Pokrój jajka w średniej wielkości kostkę. Wyślij je do marchewki.
Krok 5:
Następnie dodaj zielony groszek z puszki do salaterki.
Krok 6:
Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przełóż przez prasę. Alternatywnie ząbek można pokroić ręcznie tak drobno, jak to możliwe. Dodaj majonez i posiekany czosnek do wszystkich potraw. Do sałatek zwykle używam majonezu domowej roboty.
Krok 7:
Wszystko dobrze wymieszaj, sól i pieprz do smaku. Posyp sałatkę posiekanymi ziołami. Idealna jest zielona młoda cebula, koperek lub pietruszka. Gotowe, podawaj!
wspaniała, pyszna sałatka, którą z pewnością warto spróbować przynajmniej raz!
przygotowuje się niezwykle prosto i szybko.
ilość majonezu, podobnie jak czosnek, dostosuj do swoich upodobań. Przed podaniem udekoruj sałatkę gałązką pietruszki lub koperku.
smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g