Zupa grochowa z serem

nieskomplikowane niedrogie danie na każdy dzień. Zupa grochowa z serem to dobra opcja na codzienny rodzinny obiad. Jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga drogich składników, ma przyzwoite pole do kulinarnych eksperymentów z różnymi składnikami. Ser nadaje zupie grochowej miękkość w smaku, odrobinę kremowej lub wędzonej nuty (w zależności od rodzaju sera).
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 64 % 9 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

najprostszą banalną zupę grochową można uzupełnić małymi akcentami, aby uzyskać wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Może to być garam-masala z przypraw i startego imbiru w indyjski sposób, może to być opcja grzybowa, bardziej satysfakcjonująca i pożywna - z makaronem.
zupa grochowa z serem ma przyjemny kremowy smak. A jeśli jest to wędzony ser kiełbasiany, to jest też mały smak wędzonych wędlin. Aby wzmocnić smak "Haze", możesz dodać trochę wędzonego suluguni.
w zależności od jakości sera albo całkowicie rozpuści się w zupie grochowej, albo częściowo, albo pozostanie w całych kawałkach.
na początek przygotuj "podstawę" standardowej zupy grochowej, ugotuj groszek: napełnij groszek (wrzącą) wodą, dodaj liść laurowy, trochę soli. Możesz dodać szczyptę mielonego cynamonu i trochę oleju roślinnego, aby rozluźnić tworzenie się obfitej piany. Po ugotowaniu groszku Usuń powstałą pianę i gotuj groszek, aż całkowicie się zagotuje na małym ogniu.
krótko przed końcem gotowania dodaj marchewki do zupy, obrane i starte na grubej tarce. Dodaj również przyprawy do smaku.
według własnego uznania możesz uzupełnić zupę ziemniakami i smażoną cebulą.
pod koniec gotowania umieść miękki ser (topiony lub kiełbasowy), pokrojony w cienkie plasterki o niewielkich rozmiarach (możesz zetrzeć ser na grubej tarce).
gotuj zupę strzelnicę-cztery minuty.
wymieszaj i podawaj natychmiast po ugotowaniu w ciepłych talerzach, przyozdobionych świeżymi ziołami. Po staniu zupa grochowa stanie się gęstsza i stanie się galaretowata.
zupa grochowa z serem może być uzupełniona świeżą śmietaną, grzankami lub chrupiącymi krakersami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ser kiełbasiany - 268   kcal/100g

Podobne przepisy