skład / składniki
metoda gotowania
najprostszą banalną zupę grochową można uzupełnić małymi akcentami, aby uzyskać wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Może to być garam-masala z przypraw i startego imbiru w indyjski sposób, może to być opcja grzybowa, bardziej satysfakcjonująca i pożywna - z makaronem.
zupa grochowa z serem ma przyjemny kremowy smak. A jeśli jest to wędzony ser kiełbasiany, to jest też mały smak wędzonych wędlin. Aby wzmocnić smak "Haze", możesz dodać trochę wędzonego suluguni.
w zależności od jakości sera albo całkowicie rozpuści się w zupie grochowej, albo częściowo, albo pozostanie w całych kawałkach.
na początek przygotuj "podstawę" standardowej zupy grochowej, ugotuj groszek: napełnij groszek (wrzącą) wodą, dodaj liść laurowy, trochę soli. Możesz dodać szczyptę mielonego cynamonu i trochę oleju roślinnego, aby rozluźnić tworzenie się obfitej piany. Po ugotowaniu groszku Usuń powstałą pianę i gotuj groszek, aż całkowicie się zagotuje na małym ogniu.
krótko przed końcem gotowania dodaj marchewki do zupy, obrane i starte na grubej tarce. Dodaj również przyprawy do smaku.
według własnego uznania możesz uzupełnić zupę ziemniakami i smażoną cebulą.
pod koniec gotowania umieść miękki ser (topiony lub kiełbasowy), pokrojony w cienkie plasterki o niewielkich rozmiarach (możesz zetrzeć ser na grubej tarce).
gotuj zupę strzelnicę-cztery minuty.
wymieszaj i podawaj natychmiast po ugotowaniu w ciepłych talerzach, przyozdobionych świeżymi ziołami. Po staniu zupa grochowa stanie się gęstsza i stanie się galaretowata.
zupa grochowa z serem może być uzupełniona świeżą śmietaną, grzankami lub chrupiącymi krakersami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ser kiełbasiany - 268 kcal/100g