solanka z wędzonymi żeberkami

wspaniałe danie na rodzinny obiad-pyszne i piękne! Solanka z wędzonymi żeberkami to świetna opcja na bardzo smaczną zupę, Zwykle kochaną przez wszystkich. Możesz przygotować solankę zarówno na obiad w niedzielne popołudnie, jak i na świąteczny stół. Jest szczególnie dobry w zimnych porach, ponieważ jest bardzo rozgrzewający. Smak mieszanki jest bogaty i jasny, aromat jest niesamowity, a jej przygotowanie jest dość proste.
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 58 % 7 g
węglowodany 17 % 2 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

wędzone żeberka wieprzowe kroimy wzdłuż kości i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do głębokiego rondla, napełniamy wodą, dodajemy liść laurowy i gotujemy na dużym ogniu. Podczas gdy bulion jest gotowany, staje się bogaty, smaczny i piękny, przygotowujemy warzywa.

obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę, spłucz bieżącą wodą i pokrój. Ziemniaki można pokroić na dowolne kawałki, a cebulę lepiej zmniejszyć. Lepiej, jeśli w gotowym naczyniu nie unosi się w dużych kawałkach. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

podgrzej patelnię olejem roślinnym, aż będzie gorąca i wyślij tam marchewkę i cebulę. Podczas gdy warzywa są smażone, nabierają złotego odcienia i niezbędnej miękkości, kroimy ogórki.

kiszone ogórki kroimy w drobną kostkę. Lepiej nie pocierać ich-ogórki będą wyglądać pięknie w kawałkach i nadadzą potrawie specjalnego uroku. Dodaj ogórki do mieszanki cebuli i marchwi, dobrze wymieszaj, smaż przez 5-7 minut, zapobiegając przypaleniu warzyw. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej kilka łyżek gotowanego bulionu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut na małym ogniu.

gotowaną i wędzoną kiełbasę kroimy w cienkie paski. Dodaj ziemniaki do bulionu i gotuj przez kolejne 20 minut, aż mięso łatwo oddzieli się od wędzonych żeber. Wyjmij żeberka z bulionu, pozostaw do ostygnięcia i załaduj kiełbasę do bulionu.

usuń mięso z lekko schłodzonych żeber i pokrój na dowolne kawałki, wróć do rondla z przyszłą mieszanką. Dodaj smażone warzywa, wymieszaj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu.

po 5 minutach dodaj oliwki i cytrynę pokrojoną w ćwiartki do mieszanki. Dopraw solą i mielonym pieprzem do smaku. Posyp drobno posiekaną zieloną cebulą i podawaj na gorąco z kupą kwaśnej śmietany.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal / 100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal/100g

Podobne przepisy