skład / składniki
metoda gotowania
wędzone żeberka wieprzowe kroimy wzdłuż kości i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do głębokiego rondla, napełniamy wodą, dodajemy liść laurowy i gotujemy na dużym ogniu. Podczas gdy bulion jest gotowany, staje się bogaty, smaczny i piękny, przygotowujemy warzywa.
obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę, spłucz bieżącą wodą i pokrój. Ziemniaki można pokroić na dowolne kawałki, a cebulę lepiej zmniejszyć. Lepiej, jeśli w gotowym naczyniu nie unosi się w dużych kawałkach. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
podgrzej patelnię olejem roślinnym, aż będzie gorąca i wyślij tam marchewkę i cebulę. Podczas gdy warzywa są smażone, nabierają złotego odcienia i niezbędnej miękkości, kroimy ogórki.
kiszone ogórki kroimy w drobną kostkę. Lepiej nie pocierać ich-ogórki będą wyglądać pięknie w kawałkach i nadadzą potrawie specjalnego uroku. Dodaj ogórki do mieszanki cebuli i marchwi, dobrze wymieszaj, smaż przez 5-7 minut, zapobiegając przypaleniu warzyw. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej kilka łyżek gotowanego bulionu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut na małym ogniu.
gotowaną i wędzoną kiełbasę kroimy w cienkie paski. Dodaj ziemniaki do bulionu i gotuj przez kolejne 20 minut, aż mięso łatwo oddzieli się od wędzonych żeber. Wyjmij żeberka z bulionu, pozostaw do ostygnięcia i załaduj kiełbasę do bulionu.
usuń mięso z lekko schłodzonych żeber i pokrój na dowolne kawałki, wróć do rondla z przyszłą mieszanką. Dodaj smażone warzywa, wymieszaj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu.
po 5 minutach dodaj oliwki i cytrynę pokrojoną w ćwiartki do mieszanki. Dopraw solą i mielonym pieprzem do smaku. Posyp drobno posiekaną zieloną cebulą i podawaj na gorąco z kupą kwaśnej śmietany.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal / 100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal / 100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g