marynowane boczniaki na zimę to świetna przekąska
skład / składniki
14
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Boczniaki są dokładnie myte. Boczniaki dzielimy, nogi krótko odcinamy. Duże grzyby można pokroić na pół.
Krok 3:
Boczniaki wkładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier i przyprawy.
Krok 4:
Doprowadzić do wrzenia, dodać ocet i gotować przez 25 minut. Jeśli pojawi się piana, usuń ją.
Krok 5:
Gotowe boczniaki niech ostygną.
Krok 6:
Włóż do słoika, zalej marynatą i wyślij do lodówki na noc. Następnego dnia marynowane boczniaki są gotowe!
Krok 7:
Marynowane boczniaki można jeść w ten sposób i jako przekąskę lub można je spożywać w sałatce.To uniwersalny przepis na domowe przygotowanie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g