marynowane boczniaki na zimę to świetna przekąska

świetna przekąska grzybowa. Szybko przygotowany, długo przechowywany! Cały urok preparatów grzybowych najlepiej odczuwa się właśnie wtedy, gdy sezon grzybowy już dawno się skończył, a na stole stoi przepyszny posiłek - słoik z chrupiącymi solonymi lub marynowanymi grzybami.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
29 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Boczniaki są dokładnie myte. Boczniaki dzielimy, nogi krótko odcinamy. Duże grzyby można pokroić na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Boczniaki wkładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier i przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadzić do wrzenia, dodać ocet i gotować przez 25 minut. Jeśli pojawi się piana, usuń ją.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe boczniaki niech ostygną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do słoika, zalej marynatą i wyślij do lodówki na noc. Następnego dnia marynowane boczniaki są gotowe!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marynowane boczniaki można jeść w ten sposób i jako przekąskę lub można je spożywać w sałatce.To uniwersalny przepis na domowe przygotowanie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy