galaretka jabłkowa z jabłek
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej zimną wodę do garnka i umieść na kuchence.
2. Umyj, obierz i pokrój jabłka w plasterki.
3. Gdy woda praktycznie dojdzie do wrzenia, wprowadź jabłka i cukier. Wymieszaj i posmakuj słodyczy.
4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i wlej około 500 ml powstałego kompotu z patelni. Schłodzić tę część do temperatury pokojowej (skrobia zwinie się we wrzącej wodzie).
5. Podczas gdy woda stygnie, Złap wszystkie jabłka.
6. Wprowadź skrobię do schłodzonej części wody jedną łyżką. Dobrze wymieszaj.
7. Płynnie wlej 500 ml wody skrobiowej do kompotu, ciągle mieszając. Napój natychmiast zgęstnieje.
8. Doprowadzić do wrzenia i wyjąć z pieca.
deser jest gotowy. Smacznego.
2. Umyj, obierz i pokrój jabłka w plasterki.
3. Gdy woda praktycznie dojdzie do wrzenia, wprowadź jabłka i cukier. Wymieszaj i posmakuj słodyczy.
4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i wlej około 500 ml powstałego kompotu z patelni. Schłodzić tę część do temperatury pokojowej (skrobia zwinie się we wrzącej wodzie).
5. Podczas gdy woda stygnie, Złap wszystkie jabłka.
6. Wprowadź skrobię do schłodzonej części wody jedną łyżką. Dobrze wymieszaj.
7. Płynnie wlej 500 ml wody skrobiowej do kompotu, ciągle mieszając. Napój natychmiast zgęstnieje.
8. Doprowadzić do wrzenia i wyjąć z pieca.
deser jest gotowy. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g