galaretka z jabłek

Szybki, prosty, sycący i pyszny. Zalecać. . Te proporcje dają dość słodki napój o średniej gęstości. Jeśli lubisz jeść galaretkę łyżką - musisz dodać skrobię.
BestsennayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
29 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
1. Wlej zimną wodę do garnka i umieść na kuchence.
2. Umyj, obierz i pokrój jabłka w plasterki.
3. Gdy woda praktycznie dojdzie do wrzenia, wprowadź jabłka i cukier. Wymieszaj i posmakuj słodyczy.
4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i wlej około 500 ml powstałego kompotu z patelni. Schłodzić tę część do temperatury pokojowej (skrobia zwinie się we wrzącej wodzie).
5. Podczas gdy woda stygnie, Złap wszystkie jabłka.
6. Wprowadź skrobię do schłodzonej części wody jedną łyżką. Dobrze wymieszaj.
7. Płynnie wlej 500 ml wody skrobiowej do kompotu, ciągle mieszając. Napój natychmiast zgęstnieje.
8. Doprowadzić do wrzenia i wyjąć z pieca.
deser jest gotowy. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy