skład / składniki
metoda gotowania
wlej ciepłą wodę do miski, wlej sól i cukier, wlej oliwę z oliwek. Tutaj przesiej mąkę i wlej szybko działające drożdże, zagniataj miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Pozostaw ciasto pod folią spożywczą na 40-60 minut, a w międzyczasie przygotuj nadzienie.
obieramy ziemniaki, myjemy, gotujemy do połowy, spuszczamy wodę, schładzamy ziemniaki. Wrzuć solone pieczarki do durszlaka, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Obierz cebulę, pokrój w paski, smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Łączymy smażoną cebulę z pieczarkami, solą, pieprzem, dodajemy suszony koperek, mieszamy.
ciasto już się pojawiło, dzielimy je na dwie części, z których jedną rozwałkowujemy, układamy w naczyniu do pieczenia o średnicy około 26 cm, kroimy ziemniaki na talerze, rozprowadzamy równą warstwę na podstawie ciasta, smarujemy kwaśną śmietaną, trochę soli i pieprzu. Rozłóż warstwę cebuli i grzybów na ziemniakach. Rozwałkuj pozostałe ciasto, rozłóż na nadzieniu, ściśnij krawędzie. W środku robimy mały otwór, smarujemy powierzchnię żółtkiem kurczaka. Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 40 minut.
podawaj ciasto na ciepło, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g