skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Tradycyjna szara kapuśniak jest przygotowywana na bazie okruchów, które są wykonane z górnych ciemnych liści główek kapusty, które wiele współczesnych gospodyń domowych zostawia w łóżkach i wyrzuca, aw sklepach trudno jest znaleźć widelce kapusty z takimi liśćmi. Zebrane po pierwszych przymrozkach grube liście kapusty są zbierane, myte i cięte na przekrój w drewnianym korycie na małe okruchy. Podczas siekania do kapusty dodaje się sól kamienną i mąkę żytnią, a następnie przygotowaną masę KWASI się w drewnianych wannach w ciepłym miejscu pod uciskiem przez tydzień. Następnie przedmiot jest przenoszony do przechowywania w chłodnym miejscu lub zamrażany, a jeśli to konieczne, odłup kawałek siekierą i użyj go do przygotowania zupy. Nowoczesne gospodynie domowe zastąpiły stare naczynia umywalkami, plastikowymi pojemnikami, elektrycznymi urządzeniami gospodarstwa domowego, Kruszywo zamrażane w zamrażarce. Zacznijmy przygotowywać danie od okruchów. Posiekaj liście białej kapusty ze świeżymi umytymi ziołami i zieloną cebulą w korytku, aż uzyskasz masę ziarnistą. Dodaj sól i mąkę pszenną, zmiel rękami, aż utworzy się płyn. Przenieś masę na patelnię i umieść pod uciskiem w ciepłym miejscu na tydzień. W tym czasie musisz kilkakrotnie przebić masę widelcem, aby wydostały się gazy. Możesz przejść do gotowania kapusty. Lepiej gotować kapuśniak na bazie wieprzowiny z kością, z warstwą tłuszczu. Gotuj przez około godzinę. Następnie dodaj obrane ziemniaki, całą obraną cebulę i całą obraną marchewkę. Po 20 minutach gotowania warzyw dodaj okruchy do rondla. Jeśli okruchy są kwaśne w smaku, można je wstępnie umyć w czystej wodzie. Wyjmujemy kawałek mięsa z bulionu i kroimy go na małe kawałki, ponownie obniżamy do bulionu. Ziemniaki należy również wyjąć i posiekać, włożyć z powrotem do rondla. Robimy to samo z cebulą i marchewką, drobno je siekamy. Zmniejsz ogień do powolnego i gotuj przez kolejne 20 minut. Kapuśniak jest gotowy. Podawaj je lepiej ze śmietaną, neutralizuje nadmierny kwas potrawy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g