Sałatka z kalmarami, kurczakiem

nieoczekiwane połączenie kalmarów i kurczaka daje pyszny efekt. Wspaniała sałatka! Gotuje się stosunkowo szybko i bardzo łatwo, dobrze schłodzony. Kurczak i mięso kałamarnicy dobrze się uzupełniają, tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka jest pyszna i pożywna. Za te cechy mężczyźni z pewnością go docenią, a on nie pozostawi obojętnych na słodkie panie, bądź pewien! Nie będę już malował jego zalet. Po prostu sam spróbuj tego dania!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 15 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 8 % 2 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których potrzebujemy do zrobienia sałatki z kurczakiem i kalmarami. Filet z kurczaka jest już ugotowany i schłodzony, kalmary też.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka na twardo, obrane, pokrojone w duże kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj dużą cebulę cienkimi półpierścieniami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp posiekaną cebulę cukrem, posyp octem. Ugniatamy ręce, ściskamy. Powstały sok zawiera gorycz. Opróżniamy go.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wstępnie ugotowane do miękkości z solą i przyprawami (według własnego uznania; wziąłem czarny pieprz i liść laurowy) i już schłodzony filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szybko ugotowane (nie więcej niż 2 minuty po ugotowaniu, w przeciwnym razie zmienią się w gumę :((( ) i pokrój schłodzone tusze kalmarów na ukośne paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki, sól, pieprz, dopraw majonezem do smaku. Dodałem też trochę drobno posiekanego koperku (nie wkładaj go dużo).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż gotową sałatkę na płaskim naczyniu, tworząc kopułę, udekoruj liśćmi sałaty, cienko pokrojonymi plasterkami cytryny, ziarnami granatu. Albo w inny sposób, niech powie Ci Fantazja! Voila! Sałatka z kalmarami i kurczakiem jest gotowa. Zadzwoń do gości i Ukryj tę pokusę, zanim przyjdą dalej do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy