skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których potrzebujemy do zrobienia sałatki z kurczakiem i kalmarami. Filet z kurczaka jest już ugotowany i schłodzony, kalmary też.
Krok 2:
Jajka na twardo, obrane, pokrojone w duże kostki.
Krok 3:
Posiekaj dużą cebulę cienkimi półpierścieniami.
Krok 4:
Posyp posiekaną cebulę cukrem, posyp octem. Ugniatamy ręce, ściskamy. Powstały sok zawiera gorycz. Opróżniamy go.
Krok 5:
Wstępnie ugotowane do miękkości z solą i przyprawami (według własnego uznania; wziąłem czarny pieprz i liść laurowy) i już schłodzony filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę.
Krok 6:
Szybko ugotowane (nie więcej niż 2 minuty po ugotowaniu, w przeciwnym razie zmienią się w gumę :((( ) i pokrój schłodzone tusze kalmarów na ukośne paski.
Krok 7:
Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki, sól, pieprz, dopraw majonezem do smaku. Dodałem też trochę drobno posiekanego koperku (nie wkładaj go dużo).
Krok 8:
Rozłóż gotową sałatkę na płaskim naczyniu, tworząc kopułę, udekoruj liśćmi sałaty, cienko pokrojonymi plasterkami cytryny, ziarnami granatu. Albo w inny sposób, niech powie Ci Fantazja! Voila! Sałatka z kalmarami i kurczakiem jest gotowa. Zadzwoń do gości i Ukryj tę pokusę, zanim przyjdą dalej do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g