skład / składniki
metoda gotowania
w Chinach istnieją setki odmian Jiaozi. Mogą zaczynać się mięsem, rybami lub warzywami i są podawane tradycyjnie na świątecznym stole. Na przykład Chiński Nowy Rok lub ślub nie są kompletne bez tego ulubionego dania wszystkich. Warto zauważyć, że dziś Jiaozi są przygotowywane nie tylko na święta, ale przez cały rok. Niemniej jednak w Chinach nie straciły jeszcze swojej symboliki i są uważane nie tylko za danie, ale za jedzenie, które daje bogactwo, szczęście i przyczynia się do szczęścia rodzinnego. Naprawdę intrygujące? A gotowanie tego chińskiego dania nie jest trudniejsze niż nasze pierogi.
spróbujemy? Przygotowujemy więc produkty:
- umyj kapustę pekińską pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Po drobnym pokrojeniu w kostkę wycinamy łodygi - nie używamy ich do gotowania;
- mięso również myjemy, osuszamy nadmiar wilgoci i przekręcamy przez maszynkę do mięsa;
- umyj i osusz zieloną cebulę, a następnie drobno posiekaj;
- obierz czosnek z łuski, posiekaj nożem lub zetrzyj na drobnej tarce;
- pędy bambusa siekamy nożem;
- umyj, osusz i oczyść korzeń imbiru, a następnie drobno posiekaj.
teraz przygotowujemy ciasto, dla którego przesiewamy mąkę do dużego głębokiego pojemnika, robimy wgłębienie na środku wzgórza. Powoli wlewaj wodę do wnęki, jednocześnie ugniatając ciasto. Ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i gładkie. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody, ale ciasto powinno być wystarczająco strome (jak na pierogi lub pierogi). Z gotowego ciasta formujemy Kolobok, kładziemy go na dnie miski i przykrywamy czystym i suchym ręcznikiem. Odstawiamy ciasto na 30 minut.
w tym czasie robimy nadzienie. Wyciśnij sok z kapusty pekińskiej, przenieś do dużej miski. Tam wysyłamy mięso, posiekane kiełki bambusa, zieloną cebulę, korzeń imbiru i czosnek. Wlej sól i biały pieprz. Wlej wino ryżowe, sos sojowy i olej sezamowy. Wymieszaj wszystko, aż produkty zostaną połączone. Podczas gdy miska z nadzieniem jest odkładana na bok.
czas minął-wyjmij ciasto, ugniataj je i podziel na trzy części. Powierzchnia robocza jest przylutowana niewielką ilością mąki, każdą część rozwałkowujemy wałkiem do ciasta w warstwę o grubości 1-1, 2 cm za pomocą kubka lub szklanki o średnicy 5-6 cm wycinamy koła z każdej warstwy. Na środku każdego kubka rozprowadzamy niewielką ilość nadzienia-około 1 pełnej łyżeczki. Następnie złóż ciasto półksiężycem, zaciśnij krawędzie, tworząc Jiaozi.
wlej wodę do dużego rondla i umieść na dużym ogniu, zagotuj. Dodaj sól do rondla w procesie, wymieszaj. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do średniego. Wkładamy Jiaozi do wody-ile się zmieści. Będą musiały zostać ugotowane w 2-3 seriach. Po pół minucie wymieszaj zawartość garnka i gotuj Jiaozi przez 5 minut (do całkowitego ugotowania nadzienia).
wyjmij gotowe Jiaozi na płaski talerz. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody do rondla, ponownie zagotuj i rozłóż resztę "pierogów".
podawaj danie na gorąco. Sosy są obowiązkowe!
smacznego! A także bogactwo, szczęście i szczęście rodzinne! ;)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Kiełki bambusa - 27 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Wino ryżowe - 256 kcal/100g