jeść delikatne
kiełki bambusa
, wycięte z pędów tej rośliny. Świeże, chrupiące kiełki bambusa są cięte natychmiast, gdy tylko wyłaniają się z ziemi. Ponadto bambus ma rekordowe tempo wzrostu & ndash; rośnie aż o 90 centymetrów w ciągu zaledwie jednego dnia!
w wielu warstwach bambusa kryje się delikatny miąższ. Jest przygotowywany w taki sam sposób, jak same kiełki bambusa. Oczywiście często nie gotujemy tego egzotycznego dania w domu, ale w Chinach bardzo często stosuje się suszone, konserwowane i oczywiście świeże kiełki bambusa.
aby właściwie ugotować tę egzotyczną roślinę, musisz oczyścić pędy bambusa z liści. Wewnątrz pojawi się kiełek o delikatnym beżowym kolorze, który należy przeciąć na pół. Na całej długości pędu bambusa znajdują się cienkie przegrody, które nadają kiełkowi jeszcze bardziej egzotyczny wygląd. Pędy bambusa należy gotować w dużym rondlu, dodając do
rosół
mąka ryżowa i kilka małych strąków gorącej czerwonej papryki.
w Japonii gotowany bambus jest używany do robienia sałatek, dodawany do
zupy
. Ale najczęściej je się je, krojąc w plasterki i maczając w sosie sojowym. Ponadto kiełki bambusa są smażone z mięsem i grzybami i marynowane. W Krainie Wschodzącego Słońca jest jeden rodzaj bambusa, który jest spożywany na surowo. Wyróżnia się cienkimi i delikatnymi pędami o średnicy nie większej niż 1 cm, chciałbym zauważyć, że surowy kiełek bambusa może Ci się spodobać tylko wtedy, gdy lubisz jeść zwykłą trawę.
W Chinach kiełki bambusa są nadziewane ślimakami. Gałązki bambusa służą do ozdabiania potraw. A w niektórych krajach z bambusa gotuje się
dżem
.
158 kcal
1 hour30 minutes
Podbij gości pikantną sałatką, która jest łatwa do przygotowania! .
51 kcal
1 hour15 minutes
Koneserzy pysznego kurczaka nie mogą się oprzeć! Dostępne nawet dla leniwych!
76 kcal
40 minutes
Chcesz spróbować egzotyki? Więc tutaj!
125 kcal
2 hours
Tradycyjne koreańskie danie narodowe. Warto spróbować!
416 kcal
1 hour30 minutes
Mężczyzna się nie oprze! Oryginalny przepis na niesamowicie pyszne fondue!
168 kcal
2 hours
Dołącz do kuchni japońskiej, przygotuj nowe potrawy! Kiełki bambusa z
135 kcal
50 minutes
Prawdziwy przysmak nie pozostawi cię obojętnym! Annelly autor przepisu
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Naczynia kuchenne
- Kuchnia narodowa
- Drugie danie
- Mięso i produkty mięsne
- Półprodukty
- Warzywa
- Mąka
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Alkohol
- Inne
- Czosnek
- Imbir
- Z papryką
- Sól
- W maszynce do mięsa
- Dania z olejem roślinnym
- Zakupione wino
- Woda
- Kuchnia azjatycka
- Gotowanie
- Kołduny
- Drugie z mięsa
- Drugie z kapusty
- Z wieprzowiny
- Sos
- Z kapusty
- Kiełki bambusa
- Z cebula
- Bez jajek
- Przepisy bezmleczne