skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis kulinarny odnosi się do potraw kuchni mongolskiej. Oczywiście przygotowanie jest dość trudne, a składniki w mongolskim fondue mięsnym są liczne, ale po prawidłowym ugotowaniu takiego jedzenia z pewnością zaskoczysz wszystkich swoich gości doskonałą znajomością potraw kuchni mongolskiej. Na początek wymieszaj sos sojowy, sherry lub wino ryżowe, cukier i wymieszaj. Następnie filet wołowy należy przechowywać w takiej mieszaninie przez około godzinę. Podczas marynowania będziesz miał czas na pokrojenie bambusa, kawałka imbiru i grzybów na kawałki, a marchewki na długie paski. Gdy mięso jest marynowane, osusz je trochę i połóż na pojemnym naczyniu z gotowanymi warzywami. Drugim krokiem będzie zmieszanie oleju roślinnego i masła i podgrzanie ich w fondue, ale niezbyt mocno. W takim oleju musisz smażyć mięso i warzywa do miękkości. Aby było wygodniej, możesz umieścić je na widelcach. Dla każdego gościa (powinno być 4, ponieważ danie jest przeznaczone na 4 porcje) w osobnych miskach ubij żółtko i umieść miski przed gośćmi. Gotowe mięso i warzywa należy zanurzyć w tych miskach, będzie bardzo smaczne. Mongolskie fondue mięsne jest gotowe, pozostaje tylko zaskoczyć gości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kiełki bambusa - 27 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g