Mongolskie fondue mięsne

Mężczyzna się nie oprze! Oryginalny przepis na niesamowicie pyszne fondue!
ZinaidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 80 % 44 g
węglowodany 9 % 5 g
416 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

ten przepis kulinarny odnosi się do potraw kuchni mongolskiej. Oczywiście przygotowanie jest dość trudne, a składniki w mongolskim fondue mięsnym są liczne, ale po prawidłowym ugotowaniu takiego jedzenia z pewnością zaskoczysz wszystkich swoich gości doskonałą znajomością potraw kuchni mongolskiej. Na początek wymieszaj sos sojowy, sherry lub wino ryżowe, cukier i wymieszaj. Następnie filet wołowy należy przechowywać w takiej mieszaninie przez około godzinę. Podczas marynowania będziesz miał czas na pokrojenie bambusa, kawałka imbiru i grzybów na kawałki, a marchewki na długie paski. Gdy mięso jest marynowane, osusz je trochę i połóż na pojemnym naczyniu z gotowanymi warzywami. Drugim krokiem będzie zmieszanie oleju roślinnego i masła i podgrzanie ich w fondue, ale niezbyt mocno. W takim oleju musisz smażyć mięso i warzywa do miękkości. Aby było wygodniej, możesz umieścić je na widelcach. Dla każdego gościa (powinno być 4, ponieważ danie jest przeznaczone na 4 porcje) w osobnych miskach ubij żółtko i umieść miski przed gośćmi. Gotowe mięso i warzywa należy zanurzyć w tych miskach, będzie bardzo smaczne. Mongolskie fondue mięsne jest gotowe, pozostaje tylko zaskoczyć gości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kiełki bambusa - 27   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy