duszony ryż
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
spłucz ryż do czystej wody. Jak mówią Japończycy: "ryż należy myć w dwunastu wodach". Wlej 12 szklanek wody i zagotuj. Sól, gotuj przez 5 minut, a następnie włóż całą obraną cebulę i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie szczelnie zamknij patelnię pokrywką i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. Przed podaniem posyp ryż gałką muszkatołową i dopraw kawałkami masła.
a oto świetny dodatek gotowy! Pasuje do każdego dania głównego! Na przykład siedzę na diecie i zawsze gotuję ją na obiad! To prawda, że zwykły okrągły ryż został zastąpiony gotowanym na parze, a najlepiej zastąpić go brązowym! Prosta i smukła sylwetka zapewniona!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g