Sałatka z buraków z czosnkiem i serem mongolska Gorka

bardzo smaczna i zdrowa sałatka-wygląda świetnie! Moja mama powiedziała mi ten przepis kulinarny, często przygotowywała tę sałatkę dla naszej rodziny. Teraz dzielę się nim z Tobą. Jest sycący, apetyczny i elegancki, a także łatwy w przygotowaniu! Nadaje się na każde wakacje.
FiestaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 27 % 9 g
211 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebujemy produktów wymienionych w składnikach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj buraki na grubej tarce. Jeśli w tym samym czasie zostanie wydzielona duża ilość soku, będziesz musiał go lekko wycisnąć rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wymieszaj buraki z czosnkiem przepuszczonym przez prasę i odrobiną soli. Doprawiamy wszystko majonezem i mieszamy. Podziel buraki na 2 równe części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jedną część układamy pierwszą warstwą na płaskim naczyniu, na którym planujemy podawać sałatkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mięso z kurczaka dzielimy na małe kawałki i smażymy mieszając olej roślinny z dodatkiem przypraw (sól, czarny ziele angielskie itp.) Ostudzić i drobno posiekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mięso z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Dodaj 2-3 łyżki.l majonez i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż mieszankę mięsa i orzechów drugą warstwą na burakach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowana marchewka będzie służyć jako trzecia warstwa naszej sałatki mongolskiej Gorka. Aby to zrobić, musimy zagotować wodę w rondlu i gotować w nim marchewki przez 40 minut, aż będą ugotowane. Gotową marchewkę pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy, trzy na małej lub grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj marchewki z startym serem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż masę serowo-marchewkową trzecią warstwą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój śliwki na małe kawałki i rozłóż czwartą warstwę. Smarujemy tę warstwę majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatnia piąta warstwa to Pozostałe buraki. Pokrywamy nim sałatkę również z boków.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj sałatkę według własnych upodobań. Możesz użyć posiekanego świeżego koperku jako dekoracji, rozkładając go po bokach i dzieląc sałatkę na sekcje, jak pokazano na zdjęciu, a następnie dodaj niewielką ilość majonezu do każdej sekcji.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz wiesz, jak zrobić piękną sałatkę z buraków z czosnkiem i serem. Dajemy czas na impregnację gotowego dania!

ta sałatka zachwyci nie tylko twoje oko, ale także żołądek. Połączenie warzyw, mięsa i sera jest zawsze korzystne dla obu stron, szczególnie w tej sałatce, która od dawna jest jedną z moich ulubionych. Mam nadzieję, że nie mniej go pokochasz. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal / 100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy