zupa z kwaśnego mleka

nieopisany smak tego dania zachwyca wszystkich! W restauracji spróbowałam mongolskiej zupy z kwaśnego mleka. Powiem prawdę. kiedy podano mi wygląd, nie podobał mi się i odmówiłem jedzenia. Ale ulegając perswazji przyjaciela, zaryzykowała. I jakie było moje zdziwienie, kiedy zjadłem jedną łyżkę. To coś fantastycznego. Smak jest specyficzny, jak nic. Ale żeby to poczuć, trzeba tylko spróbować, nie mogę opisać słowami.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 63 % 12 g
węglowodany 21 % 4 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

najpierw bierzemy zielenie. Do tego potrzebujemy pietruszki i koperku. Drobno posiekaj, ale możesz przejść przez maszynę do mięsa. Następnie robimy to samo z czosnkiem. I drobno posiekaj świeży ogórek.Zdejmuję skórę, ale nie jest to konieczne.
następnie bierzemy kefir, ale jeśli masz domowe kwaśne mleko, to oczywiście będzie znacznie lepiej i kładziemy tam całą mieszaninę, którą właśnie ugotowaliśmy, zasypiamy orzechy włoskie. Można je pokroić bardzo drobno lub można je również przepuścić przez maszynkę do mięsa i olej słonecznikowy. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż do lodówki. Podawać schłodzone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy