zupa mleczna z kaszą owsianą
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
jak urozmaicić menu? Prawdopodobnie często zadawałeś podobne pytanie. Pamiętajmy o niektórych potrawach z dzieciństwa... Na przykład zupa mleczna. Pierwsza znajomość z nim dla większości ludzi zaczyna się w przedszkolu, gdzie zupa mleczna jest obowiązkowa w menu. A potem moja siostra i ja zawsze gotowaliśmy jego babcię. I czasami mama. Uwielbialiśmy zupę mleczną babci. Taki słodki, z cienkim makaronem, wciąż gorący... Ale dzieciństwo się skończyło, a wraz z nim zupa mleczna zniknęła z diety. Ech... Spróbujmy wrócić do dzieciństwa i ugotujmy zupę mleczną z Herkulesem. Najpierw spłukuję pokruszone płatki owsiane w kilku wodach, napełniam zimną wodą i odstawiam na 2 godziny. Gdy minie wymagany czas, gotuję płatki w tej samej wodzie przez 39 minut na małym ogniu. Następnie przetrzyj kaszę przez częste sito. Powstały puree łączy się z gorącym mlekiem i młodym zielonym groszkiem, który gotuję wcześniej w osolonej wodzie. Następnie zupę należy zagotować. Przed podaniem Zwykle doprawiam zupę masłem i zmieszanym z 2-3 łyżkami przegotowanego mleka surowym żółtkiem. Możesz dodać drobno posiekane warzywa, a jeśli nie lubisz zielonego groszku, możesz nie dodawać go do zupy. Osobno do zupy podawane są grzanki. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Płatki owsiane - 374 kcal/100g
- Herkules gotowany - 91 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g