jajka Benedykta na śniadanie

eleganckie śniadanie w stylu francuskim docenią wszyscy! To świetny przepis na obfite śniadanie w stylu francuskim. Takie jedzenie pasuje absolutnie każdemu. Zaletą tego dania jest to, że możesz dodać do niego przystawkę z dowolnych warzyw. Jajka po benedyktyńsku gotują się bardzo szybko, co pomoże Ci zaoszczędzić czas rano, gdy gdzieś się spieszysz. Takie śniadanie okaże się bardzo satysfakcjonujące i smaczne i przyjemnie zadowoli zarówno Ciebie, jak i twoje gospodarstwo domowe.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 66 % 33 g
węglowodany 16 % 8 g
361 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj jajka w koszulce: rozbij jajko do miski, aby żółtko pozostało nienaruszone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj czajnik. Wlej wodę z czajnika do małego rondla na głębokość 2,5 - 3 cm, bąbelki wyjdą z dna rondla, natychmiast wlej jajko do wody i gotuj dokładnie przez 1 minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij patelnię z pieca i pozostaw jajko w wodzie na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przypadku sosu Hollandaise: na patelni roztop masło. Wymieszaj sok z cytryny i żółtka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nad garnkiem z lekko wrzącą wodą umieść garnek z żółtkami i ubij. Kontynuując ubijanie, wlej olej. Masa powinna stać się gęsta, kremowa. Sos jest gotowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opiekaj kromki chleba z obu stron, połóż na nich szynkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jajka w koszulce wyjąć z wody łyżką cedzakową, osuszyć od spodu serwetką i przełożyć jajka na szynkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj jajka po benedyktyńsku z ciepłym sosem Hollandaise.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy