skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotuj jajka w koszulce: rozbij jajko do miski, aby żółtko pozostało nienaruszone.
Krok 3:
Zagotuj czajnik. Wlej wodę z czajnika do małego rondla na głębokość 2,5 - 3 cm, bąbelki wyjdą z dna rondla, natychmiast wlej jajko do wody i gotuj dokładnie przez 1 minutę.
Krok 4:
Wyjmij patelnię z pieca i pozostaw jajko w wodzie na 10 minut.
Krok 5:
W przypadku sosu Hollandaise: na patelni roztop masło. Wymieszaj sok z cytryny i żółtka.
Krok 6:
Nad garnkiem z lekko wrzącą wodą umieść garnek z żółtkami i ubij. Kontynuując ubijanie, wlej olej. Masa powinna stać się gęsta, kremowa. Sos jest gotowy.
Krok 7:
Opiekaj kromki chleba z obu stron, połóż na nich szynkę.
Krok 8:
Jajka w koszulce wyjąć z wody łyżką cedzakową, osuszyć od spodu serwetką i przełożyć jajka na szynkę.
Krok 9:
Podawaj jajka po benedyktyńsku z ciepłym sosem Hollandaise.
Krok 10:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g