Gruzińska wegetariańska zupa z soczewicy
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
sortuję, myję i moczę soczewicę w zimnej wodzie przez kilka godzin. Następnie wkładam go do rondla, napełniam wodą i gotuję, okresowo usuwając piankę. Ziemniaki kroję w półpierścienie średniej grubości i dodaję do naparu z soczewicy podczas gotowania. Cebulę smażymy na oliwie z oliwek z miąższem pomidorów, wkładamy do zupy i gotujemy dalej. Gotowość sprawdza się na ziemniakach i soczewicy. Kiedy gruzińska wegetariańska zupa z soczewicy jest prawie ugotowana, sól i przyprawa mielonym pieprzem, czasem czarnym, czasem czerwonym, a czasem zakupioną mieszanką, zależy od nastroju: czasami chcesz czegoś pikantnego, a czasami preferuję łagodniejszy smak jedzenia, zdarza się, że chcesz poczuć smak ziela angielskiego. Na taką okazję zawsze trzymam mały słoik z tą doskonałą przyprawą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g