zupa grochowa na bulionie jagnięcym po gruzińsku
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
wkładam groszek do miski z zimną wodą wieczorem, a rano zaczynam przygotowywać gruzińską zupę z groszku jagnięcego, licząc, że będzie gotowa na obiad. Pokrój jagnięcinę z kośćmi na kawałki i włóż do rondla. Dodaję do niego smalec pokrojony na małe kawałki, groszek zmiękczony w wodzie. Gotuję to wszystko przez około godzinę, nie zapominając o okresowym usuwaniu pianki. Następnie kroję cebulę i marchewkę w cienkie półpierścienie i dodaję do rondla. Czekam, aż zupa się zagotuje i dodaję ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Całe pomidory kroję na cztery części i dodaję do rondla dziesięć minut przed gotowaniem wraz z pokrojoną w krążki papryką. Jednocześnie sól i przyprawiam czarnym pieprzem. Do każdego talerza wlewam drobno posiekane warzywa. W kuchni gruzińskiej jagnięcina jest używana prawie w co drugim naczyniu, ale nie wszyscy rozumieją jej smak. W tym przepisie kulinarnym jagnięcinę można zastąpić łagodniejszą, bardziej dietetyczną wołowiną, chociaż osobiście wolę dokładnie przestrzegać zaleceń przepisu kulinarnego. Nauczyłem się gotować to jedzenie, podróżując z namiotem w miłym towarzystwie starych przyjaciół i dziewczyn. Muszę powiedzieć, że w tej kampanii rolę jagnięciny często odgrywał gulasz, a smalec jagnięcy zastępowano stopionym tłuszczem wieprzowym z paczek sklepowych, ale zapach dymu i świeże powietrze z nawiązką rekompensowały brak jagnięciny w zupie grochowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g