Zupa grochowa na bulionie jagnięcym po gruzińsku

stanie się Twoim ulubionym daniem już po pierwszej łyżce!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 38 % 9 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
wkładam groszek do miski z zimną wodą wieczorem, a rano zaczynam przygotowywać gruzińską zupę z groszku jagnięcego, licząc, że będzie gotowa na obiad. Pokrój jagnięcinę z kośćmi na kawałki i włóż do rondla. Dodaję do niego smalec pokrojony na małe kawałki, groszek zmiękczony w wodzie. Gotuję to wszystko przez około godzinę, nie zapominając o okresowym usuwaniu pianki. Następnie kroję cebulę i marchewkę w cienkie półpierścienie i dodaję do rondla. Czekam, aż zupa się zagotuje i dodaję ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Całe pomidory kroję na cztery części i dodaję do rondla dziesięć minut przed gotowaniem wraz z pokrojoną w krążki papryką. Jednocześnie sól i przyprawiam czarnym pieprzem. Do każdego talerza wlewam drobno posiekane warzywa. W kuchni gruzińskiej jagnięcina jest używana prawie w co drugim naczyniu, ale nie wszyscy rozumieją jej smak. W tym przepisie kulinarnym jagnięcinę można zastąpić łagodniejszą, bardziej dietetyczną wołowiną, chociaż osobiście wolę dokładnie przestrzegać zaleceń przepisu kulinarnego. Nauczyłem się gotować to jedzenie, podróżując z namiotem w miłym towarzystwie starych przyjaciół i dziewczyn. Muszę powiedzieć, że w tej kampanii rolę jagnięciny często odgrywał gulasz, a smalec jagnięcy zastępowano stopionym tłuszczem wieprzowym z paczek sklepowych, ale zapach dymu i świeże powietrze z nawiązką rekompensowały brak jagnięciny w zupie grochowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy