faszerowane jajka Stary Tomek

kulinarne arcydzieło Estońskiej kuchni narodowej!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 43 % 16 g
węglowodany 30 % 11 g
235 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
faszerowane jajka to wspaniała przekąska na świątecznym stole, w formie bufetu lub na przyjęciu w formie bufetu. W każdej kuchni narodowej jajka faszerowane są przygotowywane na swój własny sposób. Estońska kuchnia narodowa ma swój własny przepis kulinarny zwany "Starym Tomaszem". Przygotowuje się w następujący sposób. Weź kilka jajek. Włóż je do rondla. Postaw na ogień. Po zagotowaniu wody gotuj je przez 10 minut. Jajka powinny być ugotowane na twardo. Po ugotowaniu ostudź, wyczyść i pokrój na pół. Z każdej połówki wyjmij żółtko. Wypełnij resztę takim nadzieniem. Połącz duszoną rybę, majonez i śmietanę. Umieść jajka na talerzu nadzieniem do dołu. Udekoruj je żółtkiem na wierzchu, które zetrzyj i wymieszaj z majonezem i kwaśną śmietaną. Opiekaj kromki chleba na maśle. Nadziewane jajko połóż na tym kawałku chleba, uprzednio posmarowanym żółtkiem ze śmietaną i majonezem. Posyp wszystko ziołami, a raczej pietruszką i koperkiem.
faszerowane jajka "Old Thomas" to piękna i sycąca przekąska na każdą okazję. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g

Podobne przepisy