faszerowane jajka Old Thomas
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
faszerowane jajka to wspaniała przekąska na świątecznym stole, w formie bufetu lub na przyjęciu w formie bufetu. W każdej kuchni narodowej jajka faszerowane są przygotowywane na swój własny sposób. Estońska kuchnia narodowa ma swój własny przepis kulinarny zwany "Starym Tomaszem". Przygotowuje się w następujący sposób. Weź kilka jajek. Włóż je do rondla. Postaw na ogień. Po zagotowaniu wody gotuj je przez 10 minut. Jajka powinny być ugotowane na twardo. Po ugotowaniu ostudź, wyczyść i pokrój na pół. Z każdej połówki wyjmij żółtko. Wypełnij resztę takim nadzieniem. Połącz duszoną rybę, majonez i śmietanę. Umieść jajka na talerzu nadzieniem do dołu. Udekoruj je żółtkiem na wierzchu, które zetrzyj i wymieszaj z majonezem i kwaśną śmietaną. Opiekaj kromki chleba na maśle. Nadziewane jajko połóż na tym kawałku chleba, uprzednio posmarowanym żółtkiem ze śmietaną i majonezem. Posyp wszystko ziołami, a raczej pietruszką i koperkiem.
faszerowane jajka "Old Thomas" to piękna i sycąca przekąska na każdą okazję. Smacznego!
faszerowane jajka "Old Thomas" to piękna i sycąca przekąska na każdą okazję. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g