skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek myjemy ryż około 10 razy. W tym czasie zgromadzi wystarczającą ilość wilgoci. Rozłóż pół szklanki umytego ryżu w małym rondlu, wlej jedną szklankę wody i umieść na dużym ogniu (nie przykrywaj rondla pokrywką). Kiedy ryż dopiero zaczyna się gotować, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez około 10-15 minut. Następnie wyjmij z pieca i umieść ręcznik waflowy między pokrywką a ryżem. W tej formie nalegamy na ryż przez kolejne 10 minut.
gdy ryż trochę ostygnie, dodaj do niego ocet ryżowy i wymieszaj. Zwilż ręce w wodzie i pocieraj szczyptę soli w dłoniach, aby ryż się do nich nie przykleił. Teraz zaczynamy rzeźbić nasze koloboki ryżowe. Najpierw robimy kulkę z ryżu, ściskając ją dobrze, aby się nie rozpadła.
następnie delikatnie palcami wykonujemy wgłębienie w powstałej kuli i wypełniamy ją krewetkami. Teraz zamykamy naszą kulkę kolejną łyżką ryżu, ponownie dobrze ściskamy, nadając jej pożądany kształt. Ja na przykład zrobiłem owalne Onigiri. Następnie owinąć krótkim paskiem nori. Można powiedzieć, że przekąska jest gotowa. Jako nadzienie możesz użyć całej różnorodności produktów, które są tradycyjnie umieszczane w Sushi i rolkach: łosoś, małże, węgorz i wiele innych. Jestem pewien, że Twoi goście pokochają to danie. Moi przyjaciele już docenili jego doskonały smak i często odwiedzają go, aby go skosztować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g