ryżowe bułeczki z krewetkami po japońsku

niesamowicie pyszne tradycyjne japońskie danie! Onigiri (lub koloboki ryżowe), tradycyjne danie kuchni japońskiej W swoim celu Onigiri jest blisko kanapki. Jest spożywany na zimno i najczęściej poza domem - w pracy, szkole lub podczas podróży. Ale Rosjanie lubią robić wszystko dokładnie odwrotnie, dlatego po przeczytaniu tego prostego przepisu kulinarnego w jednej z moich ulubionych publikacji postanowiłem przygotować to jedzenie dla swoich przyjaciół, którzy przyszli mnie odwiedzić. Tak więc schemat gotowania koloboków ryżowych jest tak prosty, że być może nawet dziecko może ugotować to danie. Cóż, zaczynajmy!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 13 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 74 % 40 g
216 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

na początek myjemy ryż około 10 razy. W tym czasie zgromadzi wystarczającą ilość wilgoci. Rozłóż pół szklanki umytego ryżu w małym rondlu, wlej jedną szklankę wody i umieść na dużym ogniu (nie przykrywaj rondla pokrywką). Kiedy ryż dopiero zaczyna się gotować, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez około 10-15 minut. Następnie wyjmij z pieca i umieść ręcznik waflowy między pokrywką a ryżem. W tej formie nalegamy na ryż przez kolejne 10 minut. 
gdy ryż trochę ostygnie, dodaj do niego ocet ryżowy i wymieszaj. Zwilż ręce w wodzie i pocieraj szczyptę soli w dłoniach, aby ryż się do nich nie przykleił. Teraz zaczynamy rzeźbić nasze koloboki ryżowe. Najpierw robimy kulkę z ryżu, ściskając ją dobrze, aby się nie rozpadła.
następnie delikatnie palcami wykonujemy wgłębienie w powstałej kuli i wypełniamy ją krewetkami. Teraz zamykamy naszą kulkę kolejną łyżką ryżu, ponownie dobrze ściskamy, nadając jej pożądany kształt. Ja na przykład zrobiłem owalne Onigiri. Następnie owinąć krótkim paskiem nori. Można powiedzieć, że przekąska jest gotowa. Jako nadzienie możesz użyć całej różnorodności produktów, które są tradycyjnie umieszczane w Sushi i rolkach: łosoś, małże, węgorz i wiele innych. Jestem pewien, że Twoi goście pokochają to danie. Moi przyjaciele już docenili jego doskonały smak i często odwiedzają go, aby go skosztować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy