zupa buraczana z płatkami owsianymi
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
najpierw zanurzamy w wodzie nieobrane buraki o jasnym kolorze i gotujemy je, na przykład na winegret. Następnie wyjmij, ostudź, obierz i posiekaj piękną słomą (chociaż możesz zetrzeć na tarce – na dużej).
przepis zalecał użycie wywaru z buraków, ale dobrze jest to zrobić tylko wtedy, gdy umyłeś buraki do krystalicznej czystości. W takim przypadku filtrujemy wywar i wkładamy do niego buraki. Natychmiast wysyłamy do niej płatki owsiane, sól i gotuj, aż będą gotowe.
podawaj taką zupę dobrze ze śmietaną.
przepis zalecał użycie wywaru z buraków, ale dobrze jest to zrobić tylko wtedy, gdy umyłeś buraki do krystalicznej czystości. W takim przypadku filtrujemy wywar i wkładamy do niego buraki. Natychmiast wysyłamy do niej płatki owsiane, sól i gotuj, aż będą gotowe.
podawaj taką zupę dobrze ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g