zupa kukurydziana wołowa

zupa, którą zrobisz, sprawi, że cała Twoja rodzina poprosi o suplementy!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 63 % 15 g
106 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

kuchnia abchaska ma wiele przepisów kulinarnych, które wykorzystują kukurydzę. Kolby są spożywane zarówno w postaci gotowanej, jak i smażonej, hominy, różne wypieki, a nawet chałwa są przygotowywane z mąki kukurydzianej. A z ziaren mleczno-woskowej dojrzałości uzyskuje się bardzo smaczną zupę z kukurydzą.
ugotuj mocny bulion z mięsa. Usuń ziarno z kolb kukurydzy. Obierz i pokrój ziemniaki na średnie plastry. Włóż ziemniaki i kukurydzę do bulionu i gotuj przez piętnaście do dwudziestu minut. Drobno posiekaną cebulę i marchewki pokrojone w średniej wielkości paski lekko podsmaż. Następnie na patelnię dodaj posiekane pomidory (lub koncentrat pomidorowy), adjika, czosnek, zmiażdżony solą, przyprawy. Dodaj smażone warzywa i liście laurowe do zupy na dziesięć minut przed końcem gotowania. Posiekane warzywa dodajemy do talerza już podczas serwowania potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy