skład / składniki
metoda gotowania
kuchnia abchaska ma wiele przepisów kulinarnych, które wykorzystują kukurydzę. Kolby są spożywane zarówno w postaci gotowanej, jak i smażonej, hominy, różne wypieki, a nawet chałwa są przygotowywane z mąki kukurydzianej. A z ziaren mleczno-woskowej dojrzałości uzyskuje się bardzo smaczną zupę z kukurydzą.
ugotuj mocny bulion z mięsa. Usuń ziarno z kolb kukurydzy. Obierz i pokrój ziemniaki na średnie plastry. Włóż ziemniaki i kukurydzę do bulionu i gotuj przez piętnaście do dwudziestu minut. Drobno posiekaną cebulę i marchewki pokrojone w średniej wielkości paski lekko podsmaż. Następnie na patelnię dodaj posiekane pomidory (lub koncentrat pomidorowy), adjika, czosnek, zmiażdżony solą, przyprawy. Dodaj smażone warzywa i liście laurowe do zupy na dziesięć minut przed końcem gotowania. Posiekane warzywa dodajemy do talerza już podczas serwowania potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g