Sałatka z wątróbki wołowej z papryką

zawsze warto jeść, a sałatka Ci w tym pomoże!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 28 % 7 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
zbliżają się urodziny, a myśli pędzą naprzód - co tym razem postawić na świątecznym stole? Oczywiście wybór potraw będzie zależał od tego, kto przyjdzie odwiedzić, od ich preferencji. Być może ktoś lubi sałatki majonezowe, a ktoś-sałatki z innymi dressingami. Niektórzy wolą mięso, inni kurczaka lub ryby. Ale znalazłem przepis kulinarny dla tych, którzy zawsze starają się śledzić węglowodany.
opowiem ci o tym, jak gotować to jedzenie. Więc sałatka z wątroby.
wątroba jest rodzajem produktu, ale praca z nią jest nadal prosta. Wystarczy pokroić go na małe kawałki. Dusimy wątrobę w małej ilości bulionu gotowanego z warzyw. Dodaj tam liść laurowy i pachnącą paprykę. Równolegle gotujemy ziemniaki, a także jajka. Patelnia stoi obok pieca - cebula jest już smażona z marchewką. A później na innej patelni usmażymy osobno kolejną cebulę

wybierz odpowiednie danie, najlepiej płaskie. Natychmiast połóż na nim zielenie, możesz mieć liście sałaty.

gdy wątroba zostanie ugotowana, ostudź ją i przepuść przez maszynę do mięsa. Stopniowo dodajemy trochę bulionu do naszego mielonego mięsa. Na talerzu uformujemy ciało wątróbki "kogucik"z mielonego mięsa.

posmaruj warstwę wątroby majonezem i połóż na niej warstwę smażonej cebuli z marchewką.

zetrzyj gotowane ziemniaki i połóż połowę powstałej masy. Pamiętaj, aby posmarować go majonezem i położyć na nim smażoną cebulę. I ponownie posmaruj majonezem.
oddzielając białka od żółtek, przecieramy na grubej tarce i również rozprowadzamy, smarując następnie majonezem. Cóż, ostatnia warstwa będzie z ziemniaków. Jak pamiętasz, zetrzeliśmy go na grubej tarce i okazało się, że są jak pióra. Dlatego posypując sałatkę, robimy to delikatnie i bez szczypania. Otrzymasz piękną warstwę, powietrze-pióra. Udekoruj "Koguta" słodką papryką. Najpierw przedstawimy jego grzebień, a następnie dziób z ogonem, skrzydłami i nogami. I spróbuj zrobić oko z oliwek lub ziela angielskiego.

A oto skromny dodatek do sałatki - kurczaki z wątroby. Pozostała nam czwarta część mielonej wątroby. Tutaj przewiniemy marchewkę wyciągniętą z bulionu. I dodaj 4 łyżki kwaśnej śmietany i wszystko dobrze wymieszaj.

weź drobną tarkę i zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Rozwałkuj kulki z mięsa mielonego, które będą służyć ciału i głowie kurczaka.

Zwiń wszystkie kulki w żółtko. Wskazane jest, aby wziąć jajka wiejskie do tego przepisu, ponieważ żółtka jaj z fermy drobiu nie są jasne.
z papryki zrobimy dzioby i nogi. A oko - z oliwek lub ziela angielskiego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy