zupa puree z porem, papryką i topionym serem
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój cebulę i paprykę na małe kostki, posiekaj czosnek. Pokrój pory i zieloną cebulę w plasterki. Teraz wszystko to wysyłamy na patelnię z olejem roślinnym, najpierw smażymy, a następnie dusimy w niewielkiej ilości bulionu. Następnie przenosimy wszystko na patelnię, dodajemy więcej bulionu i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż pory będą miękkie. Roztopiony ser hodujemy w gorącym bulionie (najlepiej wziąć taki, w którym są warzywa) i dodajemy do zupy cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Dodajemy również śmietanę wraz z czarnym pieprzem i solą. Nasze jedzenie trafia na stół w porcjowanych talerzach z posypanymi ziołami i opiekanymi grzankami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g