zupa puree z porem, papryką i topionym serem

aby serce nie bolało, pomoże nam por! Por słynie z dobroczynnych właściwości i korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Ma ogromną ilość witamin, ale niestety nie każdy przepis kulinarny wykorzystuje pory. Cóż, naprawimy ten mały kłopot i zachwycimy rodzinę pyszną zupą z puree z cebuli.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 36 % 5 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.


pokrój cebulę i paprykę na małe kostki, posiekaj czosnek. Pokrój pory i zieloną cebulę w plasterki. Teraz wszystko to wysyłamy na patelnię z olejem roślinnym, najpierw smażymy, a następnie dusimy w niewielkiej ilości bulionu. Następnie przenosimy wszystko na patelnię, dodajemy więcej bulionu i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż pory będą miękkie. Roztopiony ser hodujemy w gorącym bulionie (najlepiej wziąć taki, w którym są warzywa) i dodajemy do zupy cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Dodajemy również śmietanę wraz z czarnym pieprzem i solą. Nasze jedzenie trafia na stół w porcjowanych talerzach z posypanymi ziołami i opiekanymi grzankami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy