adjika z bakłażanem

udana wariacja na temat pikantnej przyprawy kaukaskiej! Ta adjika z bakłażanem spodoba się wszystkim miłośnikom bakłażana! Przeczytałam ten przepis kulinarny na pikantny bakłażan w książce kucharskiej i ugotowałam i wyszło bardzo smacznie. Adjika z bakłażanem może być spożywana z daniami mięsnymi, a także po prostu rozprowadzana na chlebie, jest również bardzo smaczna. Adjika może być również używana jako sos do różnych potraw mięsnych. Chcę się z Tobą podzielić tym przepisem.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 54 % 7 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

a ten przepis jest przygotowywany w ten sposób: konieczne jest spłukanie bakłażana, pomidorów i papryki. Zmiel bakłażany, paprykę, pomidory i czosnek w maszynce do mięsa, a następnie przenieś powstałą mieszaninę warzyw na patelnię, zalej olejem roślinnym, solą. Następnie wymieszaj. 

umieść patelnię na kuchence. Gotuj przez około 50 minut. Po ugotowaniu adjika należy dodać ocet stołowy. Włóż Adjikę do słoików, zamykając pokrywki.

okazuje się, że pikantna i bardzo smaczna adjika z bakłażan. Możesz zachować adżikę z bakłażanem na zimę lub możesz ją natychmiast ugotować i zjeść, jak wolisz! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy